Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Africkou Nigériou sa šírila dezinformácia: Neodporúčalo sa cestovať na Slovensko!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay)

ABUJA - Na sociálnych sieťach v Nigérii sa masívne šírilo falošné vyhlásenie, ktoré v súvislosti so silnejúcim napätím medzi Ruskom a Ukrajinou varovalo pred cestami do šiestich európskych krajín vrátane Slovenska. Nigérijské ministerstvo zahraničných vecí označilo túto správu za dezinformáciu.

Inkriminovaný dokument bol prezentovaný ako tlačová správa nigérijského ministerstva zahraničných vecí. Uvádzal, že vláda odporúča nigérijským občanom, aby do začiatku mája necestovali do Bieloruska, Poľska, Maďarska, Rumunska, Moldavska a na Slovensko s tým, že veľvyslanectvá týchto krajín s okamžitou platnosťou prestali vydávať víza kvôli hrozbe z vojny. 

Nigérijskí občania, ktorí sa v niektorých zo spomínaných štátov nachádzajú, mali podľa falošného vyhlásenia tieto krajiny do 48 hodín opustiť. Podľa nigérijských médií sa dezinformácia šírila na rôznych sociálnych sieťach a v komunikačných aplikáciách, najmä na WhatsAppe. Nigérijská diplomacia označila toto vyhlásenie na Twitteri za dezinformáciu. "Ministerstvo dôrazne odsudzuje tento darebný čin a vyzýva širokú verejnosť, aby obsah falošnej tlačovej správy ignorovala," uviedlo.

Vláda Nigérie už predtým v tomto mesiaci vyzvala nigérijských občanov žijúcich na Ukrajine k väčšej ostražitosti. Uviedla, že vždy majú mať pri sebe potrebné doklady a mali by sa vyvarovať cestovaniu v rámci spomínaných krajín.

Viac o téme: HoaxNigériaAbujaDezinformáciaUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu