Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ukrajinský šéf diplomacie kritizuje Miloša Zemana za jeho výroky: Na adresu Ukrajiny povedal TOTO

Miloš Zeman počas rozhovoru pre TV Prima
Miloš Zeman počas rozhovoru pre TV Prima (Zdroj: Facebook/Miloš Zeman - prezident ČR)

KYJEV - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v nedeľu kritizoval českého prezidenta Miloša Zemana za jeho výroky týkajúce sa situácie na Ukrajine. Podľa Kulebu boli Zemanove slová ďalším pokusom o poškodenie ukrajinsko-českých vzťahov, ktorý "sa opäť skončí neúspechom".

Kuleba svojím vyhlásením na sociálnej sieti Twitter reagoval na obsah rozhovoru, ktorý český prezident poskytol televízii CNN Prima News a v ktorom okrem iného vyhlásil, že by nepodporil vyslanie českých vojakov k východnej hranici NATO.  Uviedol, že podobné zámery považuje za "rinčanie zbraňami". Zeman tiež poznamenal, že americké vyjadrenia o chystanej agresii Ruskej federácie proti Ukrajine len prispievajú k vyhroteniu situácie. Pripomenul, že pred viac ako týždňom zaznelo vyhlásenie najvyššieho vedenia USA, že k invázii môže dôjsť v najbližších dňoch, pričom sa nič nestalo.

Český prezident je podľa vlastných slov presvedčený, že súčasné vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou sú z oboch strán len "vojnou slov" a vyjadril želanie, aby to tak zostalo. Poznamenal, že "keď si porovnáte zisk a stratu, tak pretože (Rusi) nie sú neinteligentní, vyjde im, že by na tom prerobili, dokonca výrazne prerobili". Ak by nejaký konflikt nastal, sústredil by sa podľa prezidenta ČR "na otázku dvoch separatistických oblastí" - Doneckej a Luhanskej ležiacich na východe Ukrajiny.

 

Přečtěte si přepis rozhovoru pro TV Prima, pořad Partie Terezie Tománkové: *Krásné nedělní dopoledne vám přeji, vítám...

Posted by Miloš Zeman - prezident České republiky on Sunday, February 6, 2022

Kuleba v nedeľu vo svojom tvíte označil tieto výroky za "ďalší pokus prezidenta Zemana poškodiť ukrajinsko-české vzťahy" a uviedol, že sa "skončí ďalším neúspechom". Dodal, že sa teší na návštevu českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského na Ukrajine, pretože "zastupuje  zodpovednú vládu, ktorá chápe, aké nebezpečenstvo pre Českú republiku a Európu ako celok predstavuje ruská agresia proti Ukrajine".
 

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaMiloš ZemanDmytro Kuleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu