Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Česko stiahlo žalobu voči Poľsku ohľadom bane Turów, oznámil Morawiecki

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LUXEMBURG - Česko stiahlo žalobu voči Poľsku na Súdnom dvore EÚ ohľadom prevádzky poľskej hnedouhoľnej bane Turów, ktorá bola predmetom dlhodobých sporov medzi Varšavou a Prahou, oznámil v piatok poľský premiér Mateusz Morawiecki. Informujeme o tom na základe správy agentúry PAP.

Súdny dvor v reakcii na sťažnosť Prahy nariadil Poľsku vlani v máji okamžité zastavenie ťažby v tejto bani nachádzajúcej sa neďaleko hraníc s Českom a Nemeckom. Po tom, čo Varšava toto rozhodnutie nerešpektovala, súd v septembri uložil Poľsku povinnosť platiť Európskej komisii denné penále vo výške 500.000 eur. Český premiér Petr Fiala pred časom avizoval, že jeho vláda žalobu stiahne, ak sa Praha a Varšava v tejto veci dohodnú. K dohode došlo v stredu a Fiala a Morawiecki ju vo štvrtok v Prahe spoločne podpísali.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic, file/Petr David Josek)

Poľsko sa v rámci dohody napríklad zaviazalo postaviť ochranný val a tiež podzemnú stenu, ktorá by mala zabrániť odtoku podzemných vôd z ČR. Česká vláda sa s Poľskom dohodla aj na päťročnom súdnom dohľade, informoval o podrobnostiach zmluvy server iDNES.cz. Podľa Morawieckého nepôjde o stály dohľad, ale o prípadný zásah nezávislého subjektu, ak by nastali pochybnosti ohľadom dodržiavania dohody.

Poľsko má ďalej podľa dohody zlepšovať ovzdušie v okolí bane a až do ukončenia stavby monitorovať kvalitu vzduchu, rovnako ako množstvo podzemnej vody a intenzitu hluku. "Vďaka tomu budeme môcť rýchlejšie reagovať, keby sa objavil nejaký problém," vysvetlil vo štvrtok Fiala. Podľa environmentálnej organizácie Greenpeace však dohoda nedostatočne chráni životné prostredie, pretože neobmedzuje samotnú ťažbu uhlia. "Podzemná stena, ktorá má chrániť (české) zásoby vody, je podľa Českej geologickej spoločnosti na nič a voda ju bude obtekať," upozorňuje Greenpeace.

Varšava hneď po podpísaní zmluvy poslala Česku 45 miliónov eur ako odškodné, uviedla poľská ministerka pre klímu a životné prostredie Anna Moskwová. Poľsko však dlhuje Súdnemu dvoru EÚ viac ako 68 miliónov eur v nezaplatených pokutách súvisiacich s touto baňou a momentálne nie je jasné, či mu tento dlh bude odpustený. Česko pôvodne žiadalo súd o zastavenie ťažby v bani z dôvodov jej nepriaznivého vplyvu na životné prostredie. Podľa Prahy má baňa negatívny vplyv na pohraničné oblasti, kde prispieva k zníženiu hladiny podzemnej vody. Environmentálni aktivisti a tamojší obyvatelia sa okrem toho sťažujú aj na hluk a prašné prostredie.

Viac o téme: ČeskoŤažbaSúd Poľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu