Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Americká armáda začne prepúšťať vojakov: Nechcú sa dať zaočkovať proti KORONAVÍRUSU

Vojak Zobraziť galériu (2)
Vojak (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

WASHINGTON - Americká armáda v stredu oznámila, že začne prepúšťať vojakov, ktorí sa odmietajú podriadiť pravidlu o povinnom očkovaní proti ochoreniu COVID-19.

"Nezaočkovaní vojaci sú rizikom pre ozbrojené sily a ohrozujú ich pripravenosť," povedala štátna tajomníčka ministerstva obrany Christine Wormuthová vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP. Dodala, že armáda začne s prepúšťaním vojakov, ktorí odmietajú podstúpiť vakcináciu a aktuálne ani nečakajú na rozhodnutie úradov o udelení prípadnej výnimky z tohto pravidla. Podľa jej vyhlásenia by tak mohlo byť prepustených viac ako 3000 vojakov. V aktívnej službe je v americkej armáde dohromady 482.000 ľudí, približuje AFP.

Americká armáda začne prepúšťať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

Z funkcie už bolo 26. januára odvolaných šesť vyššie postavených dôstojníkov, vrátane dvoch veliteľov práporov, ktorí sa odmietli dať zaočkovať. Armáda zároveň adresovala "napomenutia" ďalším 3073 vojakom, ktorí taktiež odmietajú podstúpiť povinnú vakcináciu. Americké námorníctvo v polovici vlaňajšieho októbra oznámilo, že zo svojich radov prepustí každého zamestnanca, ktorý sa odmietne dať zaočkovať. Dosiaľ takto prepustilo asi 40 svojich príslušníkov. Námorná pechota, ďalšia zložka ozbrojených síl USA, už takto prepustila viac ako 300 svojich príslušníkov.

AFP pripomína, že tieto dve zložky sú v súvislosti s možnou nákazou považované za obzvlášť krehké, nakoľko aj jeden človek infikovaný novým koronavírusom by mohol nakaziť celú loď či ponorku a vyradiť ju tak z akcie. Podľa vyhlásenia Pentagónu je prinajmenšom prvou dávkou proticovidovej vakcíny zaočkovaných približne 97 percent z celkových 1,4 milióna príslušníkov ozbrojených síl USA, ktorí sú v aktívnej službe.

Viac o téme: VojaciOčkovanieArmádaUSAKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu