Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS Belgicko je zrejme z najhoršieho vonku: Koniec piatej vlny, v ktorej dominoval omikron

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys, File)

BRUSEL - Pribúdajú náznaky, že Belgicko už dosiahlo vrchol piatej vlny pandémie ochorenia COVID-19, ktorej dominuje variant omikron. Uviedla to v utorok televízna stanica RTBF.

Podľa údajov Inštitútu pre verejné zdravie Sciensano priemerný počet prípadov nákazy za posledné štyri januárové dni klesá v porovnaní s údajmi spred siedmich dní, pričom v priemere bolo denne zachytených 47.815 nových infekcií koronavírusom.

Podľa RTBF však ide zrejme o podhodnotený počet skutočných infekcií, za čo môže uvoľnenejšia testovacia stratégia. Miera pozitivity bola koncom januára stále vysoká (45,9 percenta), avšak v porovnaní s predchádzajúcim týždňom mierne klesla.

Počet hospitalizovaných klesá

Po badateľnom náraste hospitalizácií v treťom januárovom týždni sa koncom mesiaca počet prijímaných pacientov s covidom začal znižovať (okolo 363 nových pacientov denne), od 27. januára sa však zvýšila obsadenosť lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti. V utorok belgické nemocnice hlásili 4081 hospitalizovaných pacientov, z toho 405 sa nachádzalo na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Koniec januára bol aj v znamení zvýšeného počtu úmrtí na covid - denný priemer bol 27,3 úmrtia. Od vypuknutia pandémie v Belgicku v spojitosti s ochorením COVID-19 zomrelo 29.100 ľudí.

Viac o téme: PandémiaBelgickoKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu