Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Krátko po štarte zmizla stíhačka: Zrejme sa zrútila do mora

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FOTO TASR - Ján Krošlák)

TOKIO - Japonské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že dvojmotorové stíhacie lietadlo typu F-15 patriace Japonským vzdušným silám sebaobrany (JASDF) zmizlo z radarov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Stroj zmizol okolo 17.30 h miestneho času (9.30 h SEČ) krátko po štarte z leteckej základne Komacu v prefektúre Išikawa. K poslednému kontaktu došlo, keď bola stíhačka nad Japonským morom zhruba päť kilometrov od základne.

Hovorca JASDF uviedol, že lietadlo bolo dvojmiestne, avšak pravdepodobne bola na palube len jedna osoba. Televízia NHK neskôr informovala o tom, že pátracie tímy lokalizovali pilota v Japonskom mori. Podrobnosti o jeho zdravotnom stave ani o priebehu záchrannej operácie neboli bezprostredne známe.

Letecké nehody sa japonskému letectvu nevyhýbajú

F-15 Eagle je pôvodom americké dvojmotorové taktické stíhacie lietadlo vyvinuté spoločnosťou McDonnell Douglas a neskôr vyrábané firmou Boeing. Jeho primárnym využitím je vybojovanie vzdušnej nadvlády, avšak v prípade potreby vie byť využité aj na ničenie pozemných cieľov. Japonské letectvo disponuje zhruba 200 lietadlami typu F-15J a F-15DJ, ktoré na základe licencie od Američanov vyrobila japonská spoločnosť Mitsubishi Heavy Industries. 

Podľa agentúry AFP sa letecké nehody japonskému letectvu nevyhýbajú. V roku 2019 napríklad havarovalo moderné viacúčelové stíhacie lietadlo typu F-35A. Stroj sa zrútil do mora po tom, ako pilot "utrpel priestorovú dezorientáciu".

Viac o téme: StíhačkaŠtartJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu