Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Škandál v holandskej televízii: Neprístojné sexuálne správanie v súťaži, ľudia vyšli do ulíc

Stovky ľudí protestovali v sobotu v holandskom Amsterdame na demonštrácii v rámci hnutia #MeToo Zobraziť galériu (4)
Stovky ľudí protestovali v sobotu v holandskom Amsterdame na demonštrácii v rámci hnutia #MeToo (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

AMSTERDAM - Stovky ľudí protestovali v sobotu v holandskom Amsterdame na demonštrácii v rámci hnutia #MeToo, ktorú vyvolali obvinenia z neprístojného sexuálneho správania, súvisiace s populárnym talentovým súťažným programom v holandskej televízii. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Demonštráciu na amsterdamskom námestí Museumplein zorganizovali po správach o sexuálnom zneužívaní, ktoré malo širokú škálu podôb - od odkazov v aplikácii WhatsApp až po obvinenia zo znásilnenia. Týkajú sa speváckej súťaže The Voice of Holland (Hlas Holandska). Vytvoril ju holandský televízny producent John de Mol a úspech má v mnohých krajinách sveta.

Populárny program prestali v Holandsku pred dvoma týždňami vysielať, keď ženy obvinili dvoch porotcov súťaže, ktorí sa objavovali v šou v posledných rokoch, a tiež jej klaviristu a frontmana kapely z neprístojného a nežiaduceho sexuálneho správania.

Stovky ľudí protestovali v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

Dvaja kouči, populárni holandskí umelci, odmietli obvinenia, že sa dopustili protiprávneho správania. Vedúci hudobnej skupiny sa ospravedlnil a z programu odstúpil. Hoci na polícii podalo trestné oznámenie mnoho žien, prokuratúra ešte neoznámila, či niekoho obviní. Škandál viedol v Holandsku k výzvam, aby kompetentné úrady urobili viac pre zlepšenie bezpečia žien na pracoviskách.

Stovky ľudí protestovali v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

Odborová organizácia FNV tento týždeň vyhlásila, že "od vzniku hnutia #MeToo prešlo takmer päť rokov, ale v riešení sexuálneho nátlaku a vydierania na pracoviskách sa toho urobilo šokujúco málo". Zároveň FNV vyzvala vládu, aby sprísnila príslušné zákony.

Stovky ľudí protestovali v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

Podpredsedníčka FNV Kitty Jongová povedala, že obvinenia týkajúce sa "Hlasu Holandska" jasne ukazujú, "že ženy na nechránených pracovných miestach majú príliš málo možností riešiť sexuálne zneužívanie".

Viac o téme: ProtestSúťaž HolandskoAmsterdamTelevízia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu