Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ruskí neonacisti dobodali na smrť mladíka

MOSKVA - Neonacisti v nedeľu v noci v strednej časti Moskvy dobodali mladíka. Organizácia Antifa a protinacistické hnutie na svojom blogu oznámili, že 16-ročný Alexej Krylov sa stal obeťou útoku viac ako tuctu neonacistov ozbrojených nožmi.

Po bodnutí nožom do krku zomrel. Podľa organizácie Antifa k útoku došlo niekoľko blokov od Kremľa, keď Krylov a niekoľko ďalších mladých ľudí mierilo na punkový koncert. Hovorca moskovskej polície Jevgenij Gildejev potvrdil, že mladého muža dobodali v centre mesta v nedeľu večer, ale pre prebiehajúce policajné vyšetrovanie nemohol identifikovať obeť alebo podať akékoľvek ďalšie informácie.

Antifa oznámila, že pri nedeľňajšom útoku neonacisti zranili aj mladú ženu. V roku 2006 údajne pri podobnom útoku pred moskovským nočným klubom zabili ďalšieho mladíka.

Nacionalistické a neonacistické skupiny, ktoré intenzívne vznikali po páde Sovietskeho zväzu v roku 1991, boli výsledkom dramatického ekonomického úpadku, ktorý šíril spoločenskú frustráciu, predovšetkým medzi mladými. Títo sa zamerali na početných robotníkov zo zahraničia, predovšetkým z chudobných bývalých sovietskych štátov z Kaukazu a Strednej Ázie, študentov z Afriky, návštevníkov z ázijských krajín, židov a ruských protinacistických aktivistov.

Aktivisti z organizácií pre ochranu ľudských práv tvrdia, že úrady, ktoré predtým čelili kritike za to, že dostatočne nepôsobili proti xenofóbii, v poslednej dobe vynaložili úsilie, aby dôkladne vyriešili zločiny z nenávisti a aby sa s takýmito prípadmi obrátili na súd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu