Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Severná Kórea pokračuje v testoch: Tvrdí, že úspešne vyskúšala nadzvukovú strelu

Test nadzvukovej strely Zobraziť galériu (4)
Test nadzvukovej strely (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP))

SOUL - Severná Kórea úspešne otestovala nadzvukovú strelu, informovali v stredu miestneho času (v utorok neskoro večer SEČ) tamojšie štátne médiá. Ide o druhé takéto vypálenie strely zo strany KĽDR za menej ako týždeň, píše agentúra AFP.

Na odpálenie rakety nesúcej "hypersonické kĺzavé vozidlo", ktorá "presne zasiahla cieľ vzdialený 1000 kilometrov", dohliadal severokórejský vodca Kim Čong-un, napísala kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA). Konečný test údajne jasnejšie potvrdil vynikajúcu manévrovaciu schopnosť tejto strely. Fotografie zverejnené na webstránke Rodong Sinmun, oficiálnych novín vládnucej strany, zachytili, že strela bola odpálená z pevniny a okolo lídra krajiny, ktorý na to dohliadal, stáli muži vo vojenských uniformách.

Severná Kórea pokračuje v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP))

Juhokórejská armáda uviedla, že utorkové odpálenie strely dosiahlo nadzvukovú rýchlosť a preukázalo jasné známky "pokroku" oproti minulotýždňovému raketovému testu. AFP pripomína, že nadzvukové rakety je omnoho ťažšie sledovať i zachytiť.

Severná Kórea pokračuje v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP))

Misia USA pri OSN, ku ktorej sa v pondelok pridali aj Francúzsko, Írsko, Japonsko, Spojené kráľovstvo a Albánsko, vydala spoločné vyhlásenie, v ktorom odsúdila minulotýždňový raketový test KĽDR. Podľa agentúry AFP Pchjongjang vlani skúšobne odpálil nový typ riadených striel dlhého doletu, balistické rakety priamo z vlaku, či úspešne otestoval novú hypersonickú strelu Hwasong-8. Rezolúcie OSN pritom zakazujú Severnej Kórei uskutočňovať skúšky balistických rakiet, ktoré by mohli v závislosti od svojej konštrukcie niesť aj jadrovú hlavicu. Na túto izolovanú krajinu boli navyše za jej jadrový program uvalené prísne medzinárodné sankcie.

Severná Kórea pokračuje v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP))

Kim Čong-un vyzval na posilnenie vojenskej sily svojej krajiny

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyzval na posilnenie strategických vojenských síl svojej krajiny po tom, ako sa zúčastnil na testovaní hypersonickej strely. V stredu o tom informovali severokórejské štátne médiá, píše agentúra Reuters. Tá tiež upozorňuje na to, že Kim sa na testovaní zúčastnil prvýkrát v priebehu takmer dvoch rokov. Južná Kórea a Japonsko v utorok zaznamenali odpálenie neidentifikovanej strely. Samotná Severná Kórea neskôr uviedla, že išlo o test hypersonickej strely, ktorý bol úspešný.

Severná Kórea pritom za menej ako týždeň otestovala hypersonickú strelu už druhýkrát. Na poslednom teste bol prítomný aj severokórejský vodca Kim Čong-un, ktorý po sledovaní testu vyzval vojenských vývojárov, aby "ďalej zrýchľovali úsilie o stabilné budovanie strategickej vojenskej sily, a to v kvalite aj kvantite, a ďalej modernizovali armádu", napísala severokórejská agentúra KCNA.

Rokovania sú pozastavené

Kim Čong-un sa zúčastnil na testovaní vojenskej rakety prvýkrát od marca 2020. "Jeho prítomnosť môže naznačovať, že sa tomuto programu venuje osobitná pozornosť," uviedol Ankit Panda z inštitútu Carnegie Endowment for International Peace (CEIP). Tieto udalosti podľa Reuters podčiarkujú novoročný sľub Kima, ktorý uviedol, že z dôvodu "čoraz nestabilnejšej" situácie vo vojenskej oblasti na Kórejskom polostrove a vo svete bude Pchjongjang pokračovať v "posilňovaní kapacít národnej obrany".

Vyjadril sa tak v čase, keď sú pozastavené rokovania s Južnou Kóreou a Spojenými štátmi, ktorých cieľom je presvedčiť Severnú Kóreu, aby sa vzdala svojho arzenálu jadrových zbraní a striel alebo ho obmedzila.

Podľa agentúry AFP Pchjongjang vlani skúšobne odpálil nový typ riadených striel dlhého doletu, balistické rakety priamo z vlaku či úspešne otestoval novú hypersonickú strelu Hwasong-8. Rezolúcie OSN pritom zakazujú Severnej Kórei uskutočňovať skúšky balistických rakiet, ktoré by mohli v závislosti od svojej konštrukcie niesť aj jadrovú hlavicu. Na túto izolovanú krajinu boli navyše za jej jadrový program uvalené prísne medzinárodné sankcie.

Viac o téme: Test StrelaNadzvukováSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu