Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

KORONAVÍRUS Viacerí členovia bulharskej vlády sú po zasadnutí Bezpečnostnej rady v karanténe

Bulharský premiér Kiril Petkov a bulharský prezident Rumen Radev
Bulharský premiér Kiril Petkov a bulharský prezident Rumen Radev (Zdroj: TASR/AP)

SOFIA - Bulharský premiér Kiril Petkov, spolu s prezidentom Rumenom Radevom a ďalšími členmi bulharskej vlády sa od utorka nachádzajú v karanténe, pretože boli v kontakte s predsedom bulharského parlamentu Nikolom Minčevom, ktorý mal pozitívny test na koronavírus. Informovala o tom agentúra AFP.

Minčenovi vyšiel pozitívny test na COVID-19 po tom, ako sa zúčastnil päťhodinového zasadnutia bulharskej Bezpečnostnej rady, ktoré v pondelok usporiadal Radev. Na stretnutí sa okrem prezidenta a premiéra zúčastnili aj viacerí ministri vrátane ministra vnútra, obrany, či financií, ako aj niektorí poslanci a zamestnanci bezpečnostných úradov.

Všetci účastníci stretnutie musia ísť do karantény

Bulharský hlavný zdravotnícky inšpektor Angel Kunčev uviedol, že všetci účastníci stretnutia musia ísť do karantény. Očakáva sa však, že bulharský zdravotnícky úrad v utorok skráti povinnú karanténu pre ľudí, ktorí boli v kontakte s nakazenou osobou, z desiatich na sedem dní.

"Premiér Kiril Petkov sa izoluje... pokračuje v práci na diaľku", uviedol tlačový odbor bulharskej vlády. Rovnako tak aj kancelária prezidenta informovala o tom, že Rumen Radev je spolu s ďalšími členmi svojej kancelárie v karanténe, pričom všetci "sa cítia dobre".

Bulharsko má najnižšiu zaočkovanosť v rámci EÚ

Petkov má 18. januára vycestovať do severomacedónskej metropoly Skopje, aby tam rokoval o Bulharskom vetovaní prístupových rokovaní Severného Macedónska o vstupe do Európskej únie. Bulharsko má v rámci EÚ vôbec najnižšiu mieru zaočkovanosti. Podľa odborníkov občania nedôverujú miestnym úradom a na druhej strane mnohí z nich veria konšpiračným teóriám o očkovaní, píše AFP.

Viac o téme: VládaČlenoviaKaranténaBulharskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu