Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Po mohutných dažďom prišli povodne: Brazília sa trápi, o život prišlo už najmenej 20 ľudí

Ľudia odpratávajú následky povodní Zobraziť galériu (5)
Ľudia odpratávajú následky povodní (Zdroj: SITA/AP Photo/Raphael Muller)

BRAZÍLIA - Dovedna 116 miest v severovýchodnom brazílskom štáte Bahia bolo v utorok v stave pohotovosti následkom záplav spôsobených intenzívnymi dažďami, ktoré túto oblasť sužujú od konca novembra. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Záplavy hlási najmenej päť ďalších brazílskych zväzových štátov na severe a juhovýchode krajiny, najviac zasiahnutým je však Bahia. Záplavy tu ovplyvnili viac než 400.000 ľudí, pričom najmenej 31.500 z nich prišlo o domov a 31.000 bolo vysídlených, vyplýva z oficiálnych údajov miestnej vlády.

Úrady hlásia najmenej 20 obetí

Vysoká voda si od začiatku decembra vyžiadala najmenej 20 obetí a 358 zranených. Podľa brazílskeho Národného centra pre monitorovanie a varovanie pred prírodnými katastrofami sužuje Bahiu najintenzívnejšie obdobie dažďov za uplynulých 32 rokov. V južnej časti tohto štátu zaznamenali päťkrát vyšší úhrn zrážok, ako je bežné v tomto ročnom období.

Škody po záplavách sú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuella Luana)

Škody ako po bombardovaní

Guvernér Bahie Rui Costa v rozhovore pre miestnu rozhlasovú stanicu prirovnal silné dažde k "bombardovaniu". Uviedol tiež, že záplavy v niektorých mestách zničili zásoby proticovidových vakcín.

Príslušník civilnej obrany tohto zväzového štátu navyše upozornil, že najmenej piatim priehradám v Bahii hrozí pretrhnutie. Záplavy zároveň zničili mnohé mosty a cesty, ktoré boli provizórne opravené, aby mohla do štátu prúdiť humanitárna pomoc.

Federálna vláda doteraz vyčlenila na pomoc Bahii 80 miliónov brazílskych realov (12,6 milióna eur).

Viac o téme: ZáplavyDaždeBrazília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu