Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Svet nedosiahne cieľ WHO zaočkovať do konca roka 40 percent populácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Gerald Herbert)

ŽENEVA - Desiatky krajín predovšetkým v Afrike nedosiahnu cieľ 40-percentnej zaočkovanosti proti covidu do konca roka, ktorý v lete stanovila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Krátko pred Vianocami nebol takýto podiel obyvateľov zaočkovaný v približne polovici zo 194 členských štátov tejto špecializovanej agentúry OSN. V približne 40 krajinách nedostalo vakcínu ani desať percent populácie. Do utorka podali na celom svete dosiaľ celkovo viac ako 8,6 miliardy dávok vakcín, prevažne však v krajinách s vysokými príjmami, ktoré majú vlastné zmluvy s výrobcami očkovacích látok.

Desiatky krajín sú odkázané na dodávky zo solidárneho programu Covax, ktorý spoluzakladala WHO. Covax síce mesiace dostával financie na nákup vakcín od bohatých krajín, tie si však spočiatku zabezpečili veľkú časť produkcie pre seba. Dodávky v rámci tohto programu sa zvýšili v posledných týždňoch a Covax celkovo distribuoval 722 miliónov dávok.

Nedostatok vakcín

Pokým podľa aktuálnych údajov WHO z utorka podali v Nemecku dosiaľ približne 171 dávok vakcín na 100 obyvateľov, na Madagaskare to bolo menej ako 2,7 dávky a v Konžskej demokratickej republike 0,32 dávky, píše DPA. Na Slovensku eviduje WHO 108,7 podanej dávky na 100 obyvateľov, v Česku 139,4, v Poľsku 120,4, v Maďarsku 152,8 a v Rakúsku 178,3 dávky.

Podľa farmaceutického priemyslu nie je dôvodom nízkej zaočkovanosti v mnohých krajinách nedostatok vakcín. Medzinárodná federácia farmaceutických výrobcov a asociácií (IFPMA) odhaduje, že len v decembri bolo vyrobených 1,4 miliardy dávok. Príčinou majú byť skôr značne skeptické postoje k očkovaniu v mnohých štátoch, pričom ďalšie majú problém s organizáciou distribúcie. WHO zasa tvrdí, že desiatky krajín by boli pripravené na očkovanie, ak by vakcíny dostali.

Viac o téme: OčkovanieCieľWHOKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu