Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nastane na východe Ukrajiny pokoj zbraní? Kontaktná skupina dosiahla novú dohodu o prímerí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits)

KYJEV - Vyjednávači z Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa dohodli na obnovení úplného prímeria na východe Ukrajiny. Oznámila to v stredu večer OBSE vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Títo účastníci tzv. trilaterálnej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu v Donbase (TKG) "vyjadrili pevné odhodlanie dodržiavať opatrenia" zamerané na posilnenie dohody o prímerí dosiahnutej 22. júla 2020, uviedol osobitný predstaviteľ úradujúceho predsedu OBSE na Ukrajine a v kontaktnej skupine Mikko Kinnunen.

Kyjev a Moskva sa v ostatných mesiacoch vzájomne obviňujú z porušovania prímeria, na ktorom sa dohodli v júli 2020 a ktoré vlani dopomohlo k výraznému zníženiu obetí konfliktu v Donbase. Terajšia nová dohoda má však podľa Kinnunena "mimoriadny význam" pre ľudí žijúcich na oboch stranách tzv. kontaktnej línie. 

Nastane na východe Ukrajiny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Kinnunen dodal, že podľa správ osobitnej monitorovacej misie OBSE bola bezpečnostná situácia pozdĺž kontaktnej línie v decembri nestabilná. V decembri 2021 bolo pritom zaznamenaných približne päťkrát viac prípadov porušenia prímeria, ako v decembri 2020. 

Konflikt medzi ukrajinskými vládnymi silami a Ruskom podporovanými separatistami na východe Ukrajiny si už vyžiadal vyše 14.000 mŕtvych. Mierová dohoda z roku 2015 sprostredkovaná Francúzskom a Nemeckom a podpísaná v bieloruskom Minsku síce pomohla ukončiť rozsiahle boje, časté potýčky však v oblasti pretrvávajú.

Viac o téme: DohodaPrímerieRuskoUkrajinaOBSE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu