Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Veterán 1. svetovej vojny zomrel vo veku 110 rokov

Lazare Ponticelli sa v roku 1939 znovu hlásil do armády, no nevzali ho.
Lazare Ponticelli sa v roku 1939 znovu hlásil do armády, no nevzali ho. (Zdroj: TASR)

PARÍŽ - Prvá svetová vojna včera uzavrela vo Francúzsku svoju najposlednejšiu kapitolu. Krajina galského kohúta prišla o svojho posledného veterána vojnového konfliktu z rokov 1914 až 1918. Lazare Ponticelli zomrel v Paríži vo veku 110 rokov.

eterána čaká ešte jeho posledná slávnostná cesta. Ešte za čias prezidenta Jacqua Chiraca sa totiž prijalo rozhodnutie o usporiadaní štátneho pohrebu poslednému veteránovi. Hoci to Ponticelli najskôr odmietal so slovami, že Francúzsko sa dlho nezaujímalo o veteránov „Veľkej vojny“, pred niekoľkými týždňami nakoniec vyslovil súhlas.

Stalo sa tak po smrti predposledného francúzskeho vojaka Louisa de Cazenava. Ponticelli sa každoročne 11. novembra zúčastňoval na oslavách uzavretia prímeria v roku 1918, aby si pripomenul kamarátov, s ktorými bojoval v cudzineckej légii. Pred dvoma rokmi pri tejto príležitosti povedal trpkú pravdu: „Bola vojna a my sme ani nevedeli, prečo bojujeme.“ Na svete už žije len 13 veteránov 1. svetovej vojny. Po troch žijú v Austrálii a Británii, po dvoch v Taliansku a USA a po jednom v Turecku, Nemecku a Kanade.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu