Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Británia a USA pred stretnutím ministrov G7 opäť varovali Rusko

Liz Trussová
Liz Trussová (Zdroj: SITA)

LIVERPOOL - Predstavitelia Británie a Spojených štátov pred stretnutím ministrov zahraničných vecí krajín G7 v britskom Liverpoole spoločne varovali Kremeľ pred "vážnymi následkami", ak by ruské vojská napadli Ukrajinu. Informovala o tom agentúra DPA.

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová a jej americký rezortný kolega Antony Blinken sa navyše počas spoločných rozhovorov pred oficiálnym začiatkom summitu G7 zaviazali podporovať Ukrajinu, uviedol v sobotu hovorca britského rezortu diplomacie. Hlavnou témou stretnutí v Liverpoole bude zhromažďovanie ruských vojakov neďaleko ukrajinských hraníc, ministri však budú rokovať aj o Číne, jadrovom programe Iránu či vojenskej vláde v Mjanmarsku.

Po prvý raz sa pridajú aj ministri členov ASEAN

"Musíme sa rázne spojiť a spoločne sa postaviť agresorom, ktorí sa snažia obmedziť slobodu a demokraciu," povedala Trussová na úvod rokovaní. "Aby sme to dosiahli, musíme hovoriť jednotným hlasov. Musíme po celom svete rozšíriť naše ekonomické a bezpečnostné postavenie," dodala. V priebehu nedele sa ku krajinám G7 po prvý raz pridajú aj ministri členov Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) na rozhovory o proticovidových vakcínach, finančných záležitostiach i rodovej rovnosti.

Británia na summit tiež pozvala predstaviteľov Južnej Kórey, Austrálie, Juhoafrickej republiky a Indie, pričom mnohí sa zúčastnia prostredníctvom videospojenia, približuje agentúra AFP. Spojené štáty už niekoľko týždňov obviňujú Rusko zo zhromažďovania vojakov v blízkosti hranice s Ukrajinou. Na Západe preto silnejú obavy z prípadného vpádu Ruska. Rusko tieto tvrdenia odmieta a obviňuje Ukrajinu, že presunula vyše 120.000 vojakov smerom k východnej ukrajinskej oblasti Donbas, kde od roku 2014 bojujú o jej ovládnutie proruskí separatisti.

Viac o téme: MinistriRuskoUSABritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu