Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

USA uvalili za porušovanie ľudských práv sankcie na ľudí v Iráne, Sýrii, Ugande

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

WASHINGTON - Spojené štáty uvalili sankcie na vyše desiatku ľudí a organizácií v Iráne, Sýrii a Ugande. Obvinili ich z prepojenia na vážne prípady porušovania ľudských práv a represívnych činov. Napísala o tom v utorok agentúra Reuters.

Americké ministerstvo financií urobilo tento krok pri príležitosti Summitu za demokraciu, ktorý tento týždeň organizujú USA. Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že týmito sankciami mieri proti potláčaniu a oslabovaniu demokracie, a preto označilo jednotlivé osoby a organizácie spojené okrem iného s násilným potlačením pokojných demonštrácií v Iráne a s útokmi chemickými zbraňami proti civilistom v Sýrii, ktoré si vyžiadali obete na ľudských životoch.

"Ministerstvo financií bude naďalej vystupovať proti autoritárstvu, a to tak, že bude presadzovať zodpovedanie sa za násilné potláčanie ľudí žiadajúcich dodržiavanie svojich ľudských práv a základných slobôd," napísala vo vyhlásení Andrea Gackiová, riaditeľka Úradu pre kontrolu zahraničného majetku na ministerstve.

Washington zaradil na čiernu listinu dvoch vysokopostavených dôstojníkov sýrskych vzdušných síl, ktorých obvinil zo zodpovednosti za útoky chemickými zbraňami na civilistov, a troch vysokopostavených dôstojníkov sýrskych bezpečnostných a špionážnych služieb, uvádza sa vo vyhlásení.

Sankcie postihli aj šéfa vojenskej tanej služby v Ugande

USA uvalili sankcie aj na entity v Iráne: na špeciálne jednotky iránskych policajných síl, ako i na niekoľko ich predstaviteľov. Sankcie sa týkajú tiež Gholámrezu Solejmáního, ktorý velí iránskym radikálnym milíciám Basídž. Na čiernu listinu boli zaradené aj dve väznice a väzenský riaditeľ, a to za udalosti, ktoré sa údajne stali v ich priestoroch.

Sankcie postihli takisto šéfa vojenskej tajnej služby v Ugande, generálmajora Abela Kandiha, za údajné prípady porušovania ľudských práv, ku ktorým došlo pod jeho vedením. Ugandská armáda už predtým v utorok oznámila, že je rozhodnutím sklamaná, lebo padlo bez riadneho súdneho procesu. Na základe utorkového uvalenia sankcií sa zmrazuje akýkoľvek americký majetok týchto ľudí a entít na čiernej listine a celkovo majú Američania zakázané s nimi podnikať, píše Reuters.

Viac o téme: Ľudské právaUSAIránSýriaUganda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu