Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Biden na demokratický summit pozval vyše 100 krajín: Medzi nimi je aj Slovensko

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden pozval na decembrový virtuálny summit o demokracii približne 110 krajín vrátane hlavných západných spojencov, ale aj Irak, Indiu a Pakistan. Zoznam svetových lídrov bol zverejnený na webovej stránke amerického ministerstva zahraničných vecí, informovala v noci na stredu agentúra AFP.

Čína, hlavný súper Spojených štátov, na summit nie je pozvaná, zatiaľ čo Taiwan áno. Podľa AFP týmto krokom Washington riskuje hnev Pekingu. Na zozname účastníkov chýba aj Rusko či Turecko. Z krajín Blízkeho východu sa na konferencii, ktorá sa bude konať 9. a 10. decembra, zúčastnia iba Izrael a Irak. Pozvaní nie sú ani tradiční arabskí spojenci USA - Egypt, Saudská Arábia, Jordánsko, Katar a Spojené arabské emiráty (SAE).

Biden pozval aj Brazíliu, hoci krajne pravicový prezident krajiny Jair Bolsonaro, podporovateľ bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, bol kritizovaný za autoritárske sklony, všíma si AFP. Medzi pozvanými európskymi krajinami je napríklad aj Poľsko napriek pretrvávajúcemu napätiu medzi Varšavou a Európskou úniou v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv.

Pozvali Slovensko aj Česko

Z krajín V4 nedostalo pozvánku Maďarsko na čele s nacionalisticky orientovaným premiérom Viktorom Orbánom. Na summit bolo pozvané aj Slovensko a Česká republika. Z krajín Afriky figurujú na zozname Konžská demokratická republika, Juhoafrická republika (JAR), Nigéria a Niger.

V augustovom vyhlásení Bieleho domu sa píše, že decembrový virtuálny summit podnieti záväzky a iniciatívy týkajúce sa troch základných tém: obrany proti autoritárstvu, boja proti korupcii a podpory dodržiavania ľudských práv.

Taiwan poďakoval Bidenovi za pozvanie

Taiwan poďakoval v stredu americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, ktorý tento autonómny ostrovný štát pozval na decembrový virtuálny summit o demokracii. Čína pozvanie Taiwanu vzápätí kritizovala so slovami, že ide o "neoddeliteľnú súčasť čínskeho územia", píše agentúra AFP.

"Prostredníctvom tohto summitu môže Taiwan zdieľať svoj úspešný príbeh budovania demokracie," uviedol hovorca prezidentského úradu Xavier Čang. Podľa hovorcu čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťiena Peking tento krok odmieta. "Čína rozhodne odmieta pozvanie Spojených štátov pre taiwanských predstaviteľov, aby sa zúčastnili na takzvanom summite pre demokraciu," uviedol.

Taiwanské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že Taiwan budú na summite zastupovať jeho de facto veľvyslankyňa v USA Siao Mej-čchin a ministerka pre digitálne technológie Audery Tchang. Tchang je jednou z mála politikov, ktorí sa otvorene prezentujú ako transrodové osoby.

Americký summit o demokracii rozdeľuje štáty na "dobré a zlé", tvrdí Kremeľ

Spojené štáty plánujú usporiadať decembrový virtuálny summit o demokracii s účasťou viac než stovky lídrov s cieľom rozdeliť štáty na "dobré a zlé", vyhlásil v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"Spojené štáty uprednostňujú vytváranie nových deliacich čiar, rozdeľovanie krajín na tie, ktoré sú – podľa ich názoru – dobré, a tie, ktoré sú zlé," povedal novinárom hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina v reakcii na oznámenie o zorganizovaní summitu, na ktorý nebolo pozvané Rusko ani Čína. "Stále viac štátov dáva prednosť rozhodovaniu sa podľa seba bez toho, aby sa po niekom obzerali," dodal Peskov a dodal, že "Washington sa snaží sprivatizovať si pojem 'demokracia'".

Viac o téme: USAJoe BidenDemokratický summit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu