Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

VIDEO Posledná rozlúčka s Davidom Amessom: S britským poslancom sa prišli rozlúčiť stovky hostí

Zádušná omša za zavraždeného britského konzervatívneho poslanca Davida Amessa Zobraziť galériu (3)
Zádušná omša za zavraždeného britského konzervatívneho poslanca Davida Amessa (Zdroj: SITA/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP)

LONDÝN - V katolíckej Westminsterskej katedrále v Londýne sa v utorok predpoludním začala zádušná omša za zavraždeného britského konzervatívneho poslanca Davida Amessa, informovala televízia Sky News.

Do katedrály prišiel okrem iných aj britský konzervatívny premiér Boris Johnson a šéf opozičných labouristov Keir Stamer. Prítomní boli tiež bývalí ministerskí predsedovia Theresa Mayová, David Cameron či John Major.

Počas zádušnej omše mali prečítať aj posolstvo pápeža Františka. David Amess bol praktizujúcim katolíkom a predsedom skupiny britského parlamentu pre vzťahy so Svätou stolicou. Celkovo sa na obrade očakávalo približne 800 smútočných hostí.

Zádušná omša za zavraždeného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP)

Posledná rozlúčka v kruhu rodiny sa konala ešte v pondelok v meste Southend-on-Sea. Ulice, kadiaľ prechádzal pohrebný voz ťahaný koňmi s pozostatkami Amessa, lemovali stovky ľudí, informovala stanica BBC.

Zádušná omša za zavraždeného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP)

Tragická smrť

Poslanca Konzervatívnej strany dobodal v polovici októbra útočník označený prokuratúrou za stúpenca teroristickej organizácie Daeš. K útoku došlo počas pravidelného stretnutia s voličmi v okrsku, ktorý Amess v parlamente zastupoval od roku 1997. Prokuratúra uviedla, že čin mal spojitosť s terorizmom.

Páchateľ má predstúpiť pred súd v marci budúceho roka.

Pápež vyjadril uznanie zabitému poslancovi

Pápež František v utorok vyjadril uznanie zavraždenému britskému poslancovi Davidovi Amessovi za "oddanú službu verejnosti". Pápežov odkaz prečítali počas Amessovho pohrebu vo Westminsterskej katedrále, informovala stanica BBC.

Pápežovo posolstvo prečítal na pohrebe apoštolský nuncius v Spojenom kráľovstve arcibiskup Claudio Gugerotti. František od pozostalých žiadal rozhodnosť a silu s cieľom "poraziť zlo dobrom" a vybudovať ešte spravodlivejšiu spoločnosť". "Jeho Svätosť s vďačnosťou pripomína Amessovu dlhoročnú oddanú službu verejnosti," uvádza sa v pápežovom odkaze s pripomenutím, že poslanec bol praktizujúci katolík, ktorý prejavoval "záujem o chudobných a znevýhodnených", oddane bránil boží dar života a usiloval sa podporovať porozumenie a spoluprácu so Svätou stolicou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu