Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Taliban odporučil, aby vo filmoch a seriáloch nevystupovali herečky

Ženy v Afganistane Zobraziť galériu (2)
Ženy v Afganistane (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

KÁBUL - Afganské vládnuce hnutie Taliban vyzvalo miestne televízne stanice, aby prestali vysielať filmy a seriály, v ktorých vystupujú ženy-herečky. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej ide o prvú takúto smernicu Talibanu, odkedy sa toto radikálne islamistické hnutie v auguste chopilo v Afganistane moci.

Príslušné "náboženské odporúčanie" vydalo v nedeľu talibanské ministerstvo pre šírenie cností a prevenciu nerestí, ktoré zároveň zdôraznilo, že nejde o záväzné nariadenie.

"Nie je to predpis, ale náboženské odporúčanie," uviedol pre agentúru AFP hovorca ministerstva. Taliban ďalej "odporučil" afganským televíznym hlásateľkám, aby počas vysielania nosili hidžáb. Televízie by podľa hnutia nemali vysielať filmy ani iné programy, ktoré sú v rozpore s moslimskými alebo tradičnými afganskými hodnotami, ani relácie, v ktorých sa zobrazuje prorok Mohamed či ďalšie postavy z islamského náboženstva.

Ženy v Afganistane
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

Predstavitelia Talibanu sľubujú, že tento raz budú vládnuť umiernenejšie, než tomu bolo v 90. rokoch, keď v Afganistane zaviedli tvrdý islamistický režim. Napriek prísľubom, že zachovajú slobodu afganských médií, však už v posledných mesiacoch došlo k prípadom zastrašovania alebo fyzického násilia voči novinárom. V posledných dvoch desaťročiach, keď v krajine operovali zahraničné vojenské sily, došlo v Afganistane k veľkému rozmachu nezávislých médií. S podporou Západu i súkromných investorov boli v krajine založené desiatky televíznych a rozhlasových staníc, ktoré vysielali širokú škálu programov: od reality šou typu Superstar cez hudobné videoklipy až po turecké a iránske telenovely.

Počas prvého talibanského režimu, ktorý v Afganistane vládol v rokoch 1996–2001, afganská mediálna scéna prakticky prestala existovať. Taliban zakázal televíziu, filmy a väčšinu ostatných foriem zábavy, ktoré označil za nemravné. Ľudia prichytení pri sledovaní televízie alebo tí, ktorí vlastnili videoprehrávač, čelili prísnym trestom, ktoré mohli zahŕňať aj verejné zbičovanie. Za prvej vlády Talibanu existovala len jediná afganská rozhlasová stanica. Mala názov Hlas šaríe a vysielala len talibanskú propagandu a islamské programy.

Viac o téme: ŽenyHerečkyKábulAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu