Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS USA povolili posilňujúcu dávku vakcíny pre všetkých nad 18 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Alastair Grant, File)

WASHINGTON - Spojené štáty povolili posilňujúcu dávku proticovidovej vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna pre všetky osoby vo veku od 18 rokov. Rozhodnutie prichádza v čase, keď USA ako covidom najviac postihnutá krajina sveta vstupujú do novej, zimnej vlny pandémie.

Posilňujúce vakcíny boli dosiaľ dostupné pre ľudí s oslabenou imunitou, osoby od 65 rokov, ľudí s vysokým rizikom závažných ochorení a ľudí v rizikových povolaniach, informovala v piatok tlačová agentúra AFP. Nové rozhodnutie "pomáha poskytovať trvalú ochranu proti ochoreniu COVID-19 vrátane vážnych následkov," uviedla vo vyhlásení úradujúca komisárka Správy potravín a liečiv (FDA) Janet Woodcocková.

"Toto oprávnenie na núdzové použitie prichádza v kritickom čase, keď vstupujeme do zimných mesiacov a čelíme nárastu prípadov ochorenia COVID-19 a tiež počtu hospitalizácií v celej krajine," dodal generálny riaditeľ firmy Moderna Stéphane Bancel. FDA uviedla, že svoje rozhodnutie založila na údajoch o silnej imunitnej odpovedi od stoviek ľudí, ktorým boli podané dve dávky proticovidovej vakcíny.

Spoločnosť Pfizer tiež vykonala klinickú skúšku zahŕňajúcu 10.000 ľudí starších ako 16 rokov, pri ktorej sa zistilo, že posilňujúca dávka preukázala účinnosť proti symptomatickej infekcii viac ako 95 percent. FDA túto štúdiu pri rozhodovaní necitovala, ale napriek tomu by mohla naznačovať, že vakcína Pfizer funguje najlepšie ako trojdávková injekcia – alebo že trojtýždňový časový interval medzi prvou a druhou dávkou nebol nikdy dostatočne dlhý na to, aby vyvolal optimálnu imunitnú odpoveď, uvádza AFP.

Takto je to s tretími dávkami vakcín

Tretie dávky vakcín od oboch firiem sú dostupné pre ľudí šesť mesiacov po ukončení základnej série. Vakcína od spoločnosti Pfizer sa aplikuje v dávke 30 mikrogramov, čo je rovnaká dávka ako pri základnej sérii, zatiaľ čo vakcína od spoločnosti Moderna má dávku 50 mikrogramov, čo je polovica dávky podávanej v základnej sérii.

Ľudia, ktorí dostali jednodávkovú vakcínu od spoločnosti Johnson & Johnson, mali nárok na preočkovanie už dva mesiace po prvom očkovaní. Schválenie posilňujúcej dávky prichádza v čase, keď počet prípadov nákazy na celoštátnej úrovni rýchlo rastie a podľa najnovších údajov dosahuje v priemere 88.000 nových infekcií denne. USA zároveň vstupujú do piatej vlny pandémie.

Viac o téme: VakcínyUSAKoronavírusTretia dávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu