Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Požiar bytového domu na Taiwane si vyžiadal 46 obetí: Vyšetrovatelia poznajú príčinu tragédie

Požiar v Taiwane Zobraziť galériu (3)
Požiar v Taiwane (Zdroj: SITA/EBC via AP)

TCHAJ-PEJ - Nedávny požiar bytového domu v taiwanskom meste Kao-siung so 46 obeťami na životoch zapríčinila Taiwančanka, ktorá pred odchodom zo svojho bytu nezahasila kadidlo na odpudzovanie komárov. S odvolaním sa na piatkové vyhlásenie tamojších úradov o tom informovala agentúra AFP.

Obyvateľka budovy, identifikovaná iba priezviskom Chuang, bola v minulosti zadržaná pre podozrenie z nedbanlivosti a ohrozovania verejnej bezpečnosti. "Podľa všetkého je na vine Chuang," uvádza sa v piatkovej správe zverejnenej samosprávou mesta Kao-siung. "Neuistila sa, že kadidlo bolo predtým, ako opustila budovu, úplne zahasené. Nechala ho ďalej horieť, čo viedlo k požiaru," píše sa v správe.

Príslušné orgány sa stále rozhodujú, či voči nej vznesú oficiálne obvinenie. Podľa prokuratúry sa Chuang priznala, že zapálila kadidlo zo santalového dreva na odpudzovanie komárov, avšak vyšetrovateľom poskytla rozporuplné výpovede o tom, čo urobila predtým, než z bytu odišla. Žena totiž pôvodne tvrdila, že hodila kadidlo do odpadkového koša. Neskôr povedala, že si nepamätá, čo s ním presne urobila.

Požiar v Taiwane
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/EBC via AP)

Plamene zachvátili 14. októbra 13-poschodovú budovu v meste Kao-siung na juhu ostrova. Okrem minimálne 46 mŕtvych si požiar vyžiadal aj desiatky zranených. Podľa AFP išlo o jeden z najtragickejších požiarov za posledné desaťročia. Hasičom sa ho po niekoľkých hodinách podarilo dostať pod kontrolu.

Podľa vyjadrenia hasičov bol požiar mimoriadne ničivý a zničil mnoho poschodí z tejto chátrajúcej budovy, z ktorej časť už bola neobývaná, no nachádzalo sa v nej aj viacero obchodov a vyše 100 bytov. Postavili ju pred viac ako 40 rokmi a údajne bola v zlom stave. Tragédia tak vyvolala otázky v súvislosti s nedostatočnými bezpečnostnými normami na Taiwane a so zlými životnými podmienkami mnohých seniorov v rýchlo starnúcej taiwanskej spoločnosti.

Požiar v Taiwane
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/EBC via AP)

Mnohé z obetí boli starší ľudia s nízkymi príjmami. Niektoré z nich boli zdravotne postihnuté či trpeli demenciou. Jedným z dôvodov, prečo bol požiar taký intenzívny, bola podľa hasičov skutočnosť, že na spodných piatich poschodiach bolo nahromadené množstvo odpadu.

Viac o téme: PožiarTragédiaVyšetrovaniePríčinaKadidloTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu