Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Po PANAMA papers je tu ďalší škandál: Najväčší únik dát z daňových rajov, sú v tom namočení aj politici

Pandora papers Zobraziť galériu (6)
Pandora papers (Zdroj: SITA, TASR)

BRATISLAVA - Ďalší škandál! Vyšetrovanie Medzinárodného konzorcia novinárov odhalilo ďalšie šokujúce skutočnosti. Tentokrát ide o bohatých svetových lídrov, medzi ktorými je aj český premiér Andrej Babiš či blízki ľudia ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zistenia sú založené na rozsiahlom úniku dokumentov označovaných ako Pandora Papers, ktoré odhaľujú offshorové aktivity a skryté majetky viac než stovky miliardárov a vyše 35 súčasných i bývalých hláv štátov a vlád. Na vyšetrovaní sa podieľalo približne 600 novinárov z desiatok svetových médií vrátane denníkov The Washington Post a The Guardian. Zistenia sú založené na úniku približne 11,9 milióna dokumentov od spoločností poskytujúcich finančné služby.

Zvrat v prípade kauzy Panama Papers: Firma podala trestné oznámenie

Putinova peňaženka

V dokumentoch Pandora Papers sa spomínajú aj ďalší svetoví štátnici. Na zozname Pandora Papers sú aj viacerí blízki spolupracovníci a známi ruského prezidenta Vladimira Putina. Napríklad Petr Kolbin, ktorého jeho kritici nazývajú "Putinova peňaženka". Práve on má byť oficiálnym vlastníkom všetkého bohatstva ruského prezidenta. V Pandora papers sa spomína aj istá žena, s ktorou mal mať Putin romantický vzťah.

Putin a Biden
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Patrick Semansky)

Jordánsky kráľ Abdalláh II. si tajne prostredníctvom offshorových firiem kupoval nehnuteľnosti v Malibu, vo Washingtone či v Londýne. Kráľ odmietol odpovedať na konkrétne otázky, ale povedal, že na jeho vlastníctve nehnuteľností prostredníctvom offshore spoločností nie je nič zlé. 

Ruský miliardár aj ukrajinský prezident

Cyperský prezident Nikos Anastasiades zase založil firmu, ktorá pomohla ukryť majetky ruského miliardára. Firma odmieta akékoľvek previnenie, zatiaľ čo cyperský prezident tvrdí, že aktívnu úlohu v jej záležitostiach nemá odvtedy, čo sa v roku 1997 stal lídrom opozície.

Nikos Anastasiades
Zobraziť galériu (6)
Nikos Anastasiades  (Zdroj: SITA)

Kenský prezident Uhuru Kenyatya a jeho príbuzní získali prostredníctvom spoločností v daňových rajoch majetky za 30 miliónov dolárov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas predvolebnej kampane previedol svoj podiel v offshorovej firme na svojho známeho, ale nie je isté, či mal z toho osobný prospech. Uniknuté dokumety komentovať odmietol.

Úspory na offshore účte

Britský expremiér Tony Blair aj s manželkou sa v kauze spomína v súvislosti s podozrivou kúpou luxusného domu v Londýne. So svojou manželkou s však na offshore účet ukladali úspory, ktoré však nevykazujú známky toho, že by išlo o nelegálnu činnosť. 

Tony Blair
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Zo známych lídrov sa v dokumete spomína napríklad český premiér Andrej Babiš. Ten si cez svoje offshorové firmy poslal takmer 400 miliónov korún (takmer 16 miliónov eur), za ktoré si potom kúpil nehnuteľnosti na francúzskej Riviére. Samotný Babiš vo svojej reakcii poprel akékoľvek nezákonné alebo nemorálne konanie. Zverejnené odhalenia označil za pokus o jeho očiernenie pred budúcotýždňovými parlamentnými voľbami v Českej republike.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Kauza Panama Papers

Kauza Panama Papers (Panamské dokumenty) je považovaná za doteraz najväčší únik tajných informácií. Objemom dát - 11,5 miliónov dokumentov a 2,6 terabytov dát z internej databázy panamskej spoločnosti Mossack Fonseca - predbehla aj aféru WikiLeaks či kauzu Edwarda Snowdena.

Uniknuté dokumenty sa na verejnosť dostali prostredníctvom nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung a Medzinárodného konzorcia pre investigatívnu žurnalistiku (ICIJ) v rámci OCCRP, ktorý dostáva finančnú pomoc okrem iných aj od americkej vlády a inštitútu Otvorenej spoločnosti Georgea Sorosa. Spomínaná Agentúra Spojených štátov pre medzinárodný rozvoj (USAID) je agentúrou federálnej vlády a zodpovedá za administráciu zahraničnej civilnej pomoci. Pôsobí v subsaharskej Afrike, Ázii, na Blízkom východe, v Latinskej Amerike a Karibiku, Európe a Eurázii.

Viac o téme: NovináriŠkandálAndrej BabišVladimir PutinPandora papers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu