Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Počty prípadov nákazy v Sýrii kriticky stúpli: Nemocnice sú plné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

DAMASK - Počet prípadov nákazy ochorením COVID-19 v celej Sýrii za uplynulé týždne prekročil kritickú hranicu. Zdravotnícke zariadenia v krajine sú zaplnené na maximum a nie sú schopné situáciu riešiť, uviedli v piatok miestni predstavitelia. Informuje o tom agentúra AFP.

V niektorých oblastiach Sýrie, ktoré sú najviac postihnuté už desaťročie pretrvávajúcim vojnovým konfliktom, je zdravotnícka infraštruktúra slabá a zásoby základného lekárskeho materiálu a vakcín proti koronavírusu sú nedostatočné.

Kým počet nových prípadov infekcie v celej krajine stúpa, najnovšou vlnou pandémie sú najhoršie postihnuté oblasti na severe, ktoré ešte nie sú ovládané sýrskou vládou, píše AFP. V provincii Idlib, kde zhruba polovicu viac než troch miliónov obyvateľov tvorí populácia vysídlená v dôsledku konfliktu, prudko stúpol denný počet nakazených a v súčasnosti často dosahuje 1000.

Hrozí väčšia katastrofa

"Od augusta do septembra stúpol počet potvrdených prípadov koronavírusu na severozápade Sýrie o 144 percent na 71.715, s 1151 úmrtiami," upozornila medzinárodná charitatívna organizácia Save the Children. Ako dodala, na jednotkách intenzívnej starostlivosti zostáva pre celú krajinu voľných len o niečo viac než desiatka lôžok. Organizácia zároveň vyzvala na naliehavú medzinárodnú pomoc, aby sa vyhlo väčšej katastrofe.

Prípady ochorenia COVID-19 sa šíria aj na severovýchode krajiny, ktorý prevažne ovláda autonómna kurdská administratíva, ako aj v oblastiach riadených vládou, píše AFP Sýrske ministerstvo zahraničných vecí minulý týždeň uviedlo, že nemocnice v Damasku a prístavnom meste Lázikíja sú v plnej kapacite obsadené.

Viac o téme: PočetNemocniceNákazaSýriaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu