Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Hnutie Hamas ide na to naozaj radikálne: Nezaočkovaných úradníkov čaká finančný trest!

Koronavírus v Gaze Zobraziť galériu (3)
Koronavírus v Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

GAZA/RAMALLÁHU - Nezaočkovaní úradníci v palestínskom pásme Gazy, ktorí ochoreli na covid-19, nebudú dostávať v čase nemocenských dávok plat. Oznámilo to dnes radikálne hnutie Hamas, ktoré v pásme vládne. Podľa agentúry AFP tak chce Hamas presvedčiť viac ľudí nechať sa zaočkovať.

Podobné opatrenia už zaviedla aj samospráva, ktorá vládne druhému palestínskemu územiu západného brehu Jordánu. Tam nezaočkovaným zamestnancom, ktorí ochoreli na covid-19, plat v čase nemocenskej pozastavujú od začiatku septembra. Hamas v auguste oznámil, že všetci úradníci sa musia nechať zaočkovať, čo by malo pomôcť spomaliť šírenie koronavírusu v dvojmiliónovom pásme. "Je potrebné zaviesť opatrenia proti zamestnancom, ktorí sa neriadia inštrukciami o očkovaní," povedal dnes Saláma Maarúf z tlačového oddelenia vlády Hamasu.

Koronavírus v Gaze
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

Podľa ministerstva zdravotníctva bolo do Pásma doručených vyše 768.000 očkovacích dávok, ale plne imunizovaných je iba 140.000 ľudí. Vláda na Západnom brehu pozastavuje od začiatku septembra výplatu miezd svojim nezaočkovaným zamestnancom, pokiaľ sa nakazia a potrebujú nemocenskú dovolenku. Premiér Muhammad Ištajja povedal, že "väčšina nových prípadov nákazy sa týka nezočkovaných ľudí".

Koronavírus v Gaze
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

Na Západnom brehu žije vyše 2,5 milióna Palestínčanov a oboma dávkami je tam podľa ministerstva zdravotníctva zaočkovaných 596.000 ľudí. V pásme Gazy sa od začiatku epidémie nakazilo 168.000 ľudí a na covid-19 zomrelo 1375 pacientov. Na západnom brehu Jordánu sa potvrdilo 234.000 prípadov nákazy a 2700 úmrtí.

Viac o téme: OčkovaniePalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu