Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pozorovatelia spochybňujú výsledky ruských prezidentských volieb

Andreas Gross, šéf misie vyslanej Parlamentným zhromaždením Rady Európy.
Andreas Gross, šéf misie vyslanej Parlamentným zhromaždením Rady Európy. (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské prezidentské voľby z nedele 2. marca vyvolali otázky ohľadne stavu demokracie v krajine. Konštatovali to dnes západní volební pozorovatelia.

Ako uviedol Andreas Gross, šéf misie vyslanej Parlamentným zhromaždením Rady Európy, došlo k "opakovaniu nedostatkov, ktoré sprevádzali parlamentné voľby v decembri minulého roka". Zároveň však skonštatoval, že výsledok odráža vo všeobecnosti vôľu obyvateľstva.

Nie všetci kandidáti mali podľa jeho slov náležitý prístup k médiám, "čím sa spochybnila spravodlivosť volieb". Ako poznamenal, voľby mali "charakter plebiscitu".

Gross už v stredu minulý týždeň avizoval, že hodnotenie nedeľňajších volieb zo strany jeho misie bude "tvrdé" a bude sa v ňom poukazovať na nedostatočnú možnosť výberu.

Svoju pozorovateľskú misiu zrušil Úrad pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR), ktorý nebol spokojný s tým, aký počet pozorovateľov im ruská strana umožnila vyslať, ako aj s tým, aký čas budú môcť v krajine pôsobiť. Moskva akékoľvek obvinenia odmieta s tým, že pri vyjednávaní vyšla inštitúcii so sídlom vo Varšave v ústrety a jej rozhodnutie nevyslať pozorovateľov kritizuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu