Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Väčšina Nemcov podľa prieskumu nechce, aby Armin Laschet zostavoval vládu

Armin Laschet Zobraziť galériu (2)
Armin Laschet (Zdroj: SITA/AP Photo/Martin Meissner)

BERLÍN – Veľká väčšina Nemcov je proti tomu, aby sa predseda Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Armin Laschet pokúsil zostaviť vládu napriek tomu, že jeho strana utrpela v nedeľňajších voľbách výraznú stratu a skončila druhá za sociálnymi demokratmi (SPD).

Vyplýva to z výsledkov reprezentatívneho on-line prieskumu, ktorý podľa agentúry DPA uskutočnila v dňoch 26. a 27. septembra spoločnosť Civey (Citizen Survey) pre denník Augsburger Allgemeine. Za jednoznačne alebo skôr nesprávny postoj to považuje 71 percent z 5031 respondentov, súhlasí s ním 22 percent opýtaných.

Menej výrazný je tento rozdiel medzi priaznivcami CDU: 55 percent podporuje Lascheta v tom, aby sa stal nástupcom kancelárky Angely Merkelovej, 32 percent má opačný názor. Na otázku, či by mal Laschet zostať predsedom CDU, odpovedalo v prieskume inštitútu Insa pre utorňajšie vydanie denníka Bild kladne 21 percent opýtaných, 51 percent bolo proti a zvyšok respondentov si vybral odpovede "je mi to jedno" alebo "neviem". Tesná väčšina voličov CDU (44 percent) je za to, aby Laschet zostal šéfom CDU, proti je 40 percent.

43 percent sa vyjadrilo za Olafa Scholza

Aby ďalším kancelárom bol kandidát sociálnych demokratov Olaf Scholz, sa v tomto prieskume vyslovilo 43 percent opýtaných, Lascheta by si na čele vlády želalo len 13 percent opýtaných (medzi voličmi CDU je tento podiel 38 percent). 

Aj v samotnej CDU rastie odpor voči Laschetovej stratégii pokúsiť sa o sondážne rozhovory so Zelenými a liberálmi z FDP. "Teraz by sme mali s pokorou a rešpektom akceptovať vôľu voličov. Chceli zmenu," povedal šéf CDU v Dolnom Sasku Bernd Althusmann. Hesenský premiér Volker Bouffier si myslí, že CDU nemá nárok na zostavovanie vlády. "Prehrali sme voľby. Bodka," konštatoval predseda mládežníckej organizácie CDU Tilman Kuban, podľa ktorého jednoznačný mandát majú SPD, Zelení a FDP.

Laschet údajne odstúpi z postu krajinského premiéra

Šéf Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Armin Laschet údajne plánuje odstúpiť z postu premiéra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko. Informoval o tom v utorok denník Handelsblatt s odvolaním sa na účastníkov pondelňajšieho zasadnutia predsedníctva CDU. Krátko potom však tamojšie vedenie CDU uvedenú správu dementovalo, napísal denník Der Tagesspiegel.

Angela Merkelová a Armin Laschet
Zobraziť galériu (2)
Angela Merkelová a Armin Laschet  (Zdroj: SITA/AP Photo/Martin Meissner)

"Táto správa je nepravdivá. Zostávame pri postupe, na ktorom sme sa dohodli včera a pri rozhodnutí z grémií," uvádza sa vo vyhlásení lídrov CDU v Severnom Porýní-Vestfálsku. Ekonomický denník Handelsblatt uviedol, že Lascheta by mal vo funkcii krajinského predsedu vlády nahradiť tamojší minister dopravy Hendrik Wüst. Ten tvrdí, že v pondelok večer sa zhodli na tom, že Laschet "bude počas tohoto a nasledujúcich týždňov viesť (príslušné) rozhovory v rámci strany a frakcie (CDU v Spolkovom sneme)".

Podľa Handelsblattu bol na týchto rokovaniach v Düsseldorfe prítomný i samotný Laschet a plány na rýchlu zmenu vo vedení Severného Porýnia-Vestfálska údajne podporil s tým, že by ich mal presadiť počas nadchádzajúceho víkendu. 

Viac o téme: VoľbyNemeckoOlaf ScholzArmin Laschet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu