Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Až 40-tisíc Afgancov má právo na evakuáciu do Nemecka, tvrdí Merkelová

Angela Merkelová Zobraziť galériu (3)
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber, Pool)

BERLÍN - Nemecko odhaduje, že v organizáciách zameraných na rozvojové programy v Afganistane stále pôsobí 10.000 až 40.000 miestnych pracovníkov, ktorí majú právo byť evakuovaní do Nemecka, ak sa cítia byť ohrození. Uviedla to v utorok nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Podľa agentúry Reuters Merkelová na tlačovej konferencii v Berlíne so svojím rakúskym partnerom Sebastianom Kurzom uviedla, že väčšina ľudí, ktorí pracovali pre nemecké ozbrojené sily a políciu, sa už nachádza mimo Afganistanu, ale keďže rozvojová pomoc v Afganistane nebola zastavená, veľa pracovníkov v tejto oblasti zostáva v krajine.

Sebastian Kurz a Angela
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber, Pool)

"V súčasnosti je pre nás stredobodom pozornosti miestny personál, a to nie je 300 ľudí, to je asi viac ako 10.000 – 40.000 ľudí a uvidíme, koľko z nich chce krajinu opustiť a koľko nie,“ povedala Merkelová.

Letisko v Kábule je existenčne dôležité pre Afganistan

Udržanie Medzinárodného letiska Hámida Karzaja v afganskej metropole Kábul v prevádzke je "existenčne dôležité", uviedla v utorok nemecká kancelárka Angela Merkelová. Informuje o tom agentúra AFP. Jej vyjadrenia prišli v čase, keď po odchode posledných vojakov USA a ukončení evakuačných letov mnohé západné krajiny zvažujú, ako dostať z Afganistanu čo najviac ľudí.      

Merkelová pripomenula, že tisícky Afgancov, ktorí v uplynulých rokoch pracovali pre nemecké jednotky, ako aj ďalšie zraniteľné osoby sú stále v Afganistane a snažia sa odtiaľ dostať. Úspech úsilia pomôcť im odísť - po súši alebo letecky - "stojí a padá na vôli Talibanu, či vôbec tieto odchody umožní," povedala Merkelová na tlačovej konferencii v Berlíne.

situácia na letisku v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA (AP Photo/Shekib Rahmani))

"Letisko je existenčne dôležité pre Afganistan, pretože bez neho sa tam nemôže dostať žiadna lekárska či humanitárna pomoc. Znamená to, že je tiež nanajvýš významné pre Organizáciu Spojených národov," dodala nemecká kancelárka.

O tom, kto bude prevádzkovať letisko v afganskej metropole, prebiehajú rokovania, pripomína AFP. Americkí predstavitelia uviedli, že letisko je v zlom stave a väčšina jeho základnej infraštruktúry je poškodená alebo zničená. Taliban požiadal Turecko, aby sa postaralo o logistiku, kým hnutie by si udržalo kontrolu nad bezpečnosťou letiska. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však ponuku zatiaľ neprijal.

Merkelová v utorok uviedla, že Nemecko je pripravené poskytnúť technickú podporu v záujme udržať letisko v prevádzke. Ako dodala, prebiehajú rokovania aj so susednými krajinami Afganistanu o organizovaní pozemných evakuácií. "Susedné štáty sú samozrejme stále trochu zdržanlivé, ale budeme na tom naďalej pracovať," dodala.

Viac o téme: EvakuáciaNemeckoAngela MerkelováAfganistanAfganci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu