Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Turistov po pobyte na pláži vystrašili čudné symptómy: Zdravotné problémy podobné KORONAVÍRUSU!

Pláž v Biarritzi
Pláž v Biarritzi (Zdroj: SITA/AP Photo/Bob Edme)

PARÍŽ - Juhozápadné pobrežie Francúzska v posledných dňoch zaplavili toxické mikroriasy, ktoré môžu spôsobiť dýchacie ťažkosti a príznaky podobné chrípke. Prímorské mestá kvôli tomu v nedeľu uzavreli pláže a zakázali plávanie v mori, informovala agentúra AFP.

VIDEO Desivé následky vlny obrovských horúčav: Drastický objav na plážach šokoval aj vedcov

Plavci, surferi aj návštevníci pláží sa v posledných dňoch sťažovali na problémy s dýchaním, kašeľ, svrbenie očí a nevoľnosť. Pláže kvôli tomu načas uzavrelo aj letovisko Biarritz. "Je to prvýkrát, čo sa tieto riasy v Biarritzi objavili," uviedla radnica tohto prímorského letoviska. Mesto odvtedy pláže opäť otvorilo, regionálne stredisko ministerstva zdravotníctva (ARS), ktoré mikroriasy analyzovalo, však situáciu pravidelne monitoruje a miestne úrady nevylučujú ďalšie zatvorenia.

Príznaky otravy sú podľa starostu neďalekej obce Bidart Emmanuela Alzuriho "mierne a samé prejdú". Sú ale podobné príznakom covidu-19, čo u ľudí vzbudzuje otázky, píše AFP. "Osoby s týmito príznakmi momentálne žiadame, aby sa najskôr nechali otestovať na koronavírus, a ak sú negatívne, aby zašli k doktorovi," uviedol Alzuri.

Mikroriasy, ktoré pokrývajú bežné morské riasy aj kameňolomy pri pobreží, sa "uvoľnia vlnobitím a nachádzajú sa vo vode, niekedy aj na jej povrchu. Cytotoxín, ktorý obsahujú, sa môže prenášať aj vzduchom alebo rozprášením vody," povedal šéf zdravotníckej sekcie mimovládnej organizácie Surfrider Foundation Marc Valmassoni. Podľa neho za častejší výskyt týchto rias, bežne sa vyskytujúcich v teplejších tropických vodách, môžu zmeny klímy.

Viac o téme: PlážFrancúzskoToxická mikroriasa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu