Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V nemocniciach v dvoch lokalitách sa šíri extrémne nebezpečná infekcia: Je odolná voči antibiotikám

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Vôbec prvýkrát odborníci zaznamenali šírenie plesňových superinfekcií, ktoré sú odolné voči väčšine liekov, medzi hospitalizovanými pacientmi v americkom Texase a Washingtone D.C. Informuje o tom správa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

V dokumente sa píše o 101 prípadoch výskytu huby Candidy auris v nemocniciach a zariadeniach poskytujúcich dlhodobú zdravotnú starostlivosť wo Washingtone D.C. v období od januára do apríla 2021. Ďalších 22 prípadov sa vyskytlo v štáte Texas počas rovnakého časového obdobia. Spomedzi 123 prípadov najmenej päť infekcií bolo odolných voči trom hlavným protiplesňovým medikamentom. V priebehu tridsiatich dní tridsať percent pacientov zomrelo. 

V nemocniciach v dvoch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Experti varujú pred vážnou globálnou hrozbou: U covid pacientov objavili infekciu odolnú voči liekom

Candida auris je druh huby, ktorá bola prvýkrát opísaná istým japonským lekárom v roku 2009. Okrem Japonska sa ale zhruba v rovnakom čase objavila aj v Indii, Pakistane, Južnej Afrike a Venezuele. Nákaza hubou spôsobuje infekciu krvi či rán. Napáda najmä ľudí so zníženou imunitou, ktorí sú hospitalizovaní v nemocniciach. Tento druh kvasiniek považuje CDC za globálnu zdravotnú hrozbu, pretože je často rezistentný voči liekom bežne používaným na liečbu hubových infekcií. 

V nemocniciach v dvoch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Jedna z najväčších výziev verejného zdravia

Experti z CDC zatiaľ netušia, či prípady v Texase a metropole USA spolu nejako súvisia a taktiež nevedia vysvetliť, prečo sa vyskytli v tom istom čase. Podotýkajú ale, že počas pandémie covidu prípady výskytu týchto rezistentných baktérií húb rapídne vzrástli. V tejto súvislosti zaregistrovali, že mnoho hospitalizovaných covid pacientov sa v dôsledku oslabeného imunitného systému nakazilo sekundárnou infekciou. Kvôli tomu museli užívať viac antibiotík, čo zas spôsobilo vytvorenie selektívneho tlaku na patogény, aby sa vyvinula rezistencia. Taktiež vidíme, že počas pandémie sa výrazne zmenil prístup k hygiene a nastali zmeny v lekárskej praxi, ktoré mohli spôsobiť nárast výskytu superinfekcií. Zatiaľ nie je úplne jasné, aká veľká je hrozba v podobe candidy auris, odborníci ale upozorňujú, že v nasledujúcich rokoch sa pravdepodobne stane jednou z najväčších výziev v oblasti verejného zdravia. 

Viac o téme: InfekciaUSACandida auris
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu