Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Tusk chce americkú základňu

Poľský premiér Donald Tusk
Poľský premiér Donald Tusk (Zdroj: ČTK)

VARŠAVA - Poľský premiér Donald Tusk chce, aby na území jeho krajiny bola umiestnená americká základňa, ktorou chcú Spojené štáty rozšíriť svoj protiraketový štít.

Podmienkou však je, aby Američania pomohli Poľsku modernizovať jeho armádu. Tusk to vyhlásil v nedeľnej televíznej diskusii. "Ak bude protiraketový štít spojený s modernizáciou poľských ozbrojených síl, aby sme sa mohli u nás v regióne cítiť bezpečne, tak potom áno," odvetil premiér na priamu otázku moderátora, či je za umiestnenie americkej základne.

Tuska politickí oponenti, predovšetkým jeho predchodca Jaroslaw Kaczynski, obviňujú z protiamerických postojov a inklinácie k Moskve. Po minuloročnom nástupe do úradu zavelil v otázke umiestnenia americkej základne na ústup, a to, čo za vlády bratov Kaczynských už vyzeralo byť dohodnuté, sa skomplikovalo. Tusk však popiera, že by toto rozhodnutie bolo motivované jeho údajným antiamerikanizmom.

Tusk dlhodobo tvrdí, že protiraketová obrana má slúžiť Američanom a nie Poliakom, a preto by Poľsko za povolenie umiestniť na svojom území základňu malo od Washingtonu získať nejakú protihodnotu. Americká administratíva na tieto vyjadrenia reagovala s tým, že tento postoj je úplne legitímny, a v kuloároch sa šíria informácie, že Washington s poľským návrhom zrejme bude súhlasiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu