Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dedinka v Nemecku ukrýva vzácny poklad: Našli Jantárovú komnatu?

Údajný nález vyvolal široký záujem médií a verejnosti. Zobraziť galériu (2)
Údajný nález vyvolal široký záujem médií a verejnosti. (Zdroj: ČTK)

DEUTSCHNEUDORF - Viac ako šesť desaťročí sa o nej nič nevedelo. Ruská Jantárová komnata sa stratila v posledných chaotických týždňoch 2. svetovej vojny, keď ju nemeckí vojaci zobrali z Východného Pruska. Hľadač pokladov Christian Hanisch však teraz tvrdí, že ju našiel v nemeckej dedinke pri českých hraniciach.

Hanischovi sa pomocou detektora kovu podarilo objaviť asi 20 metrov pod zemou červený štvorec obsahujúci kov, zrejme zlato alebo striebro. Koordinácie k miestu objavil v notebooku svojho otca, bývalého rádiového operátora Luftwaffe počas vojny. „Môj otec a ďalší vojaci hovorili o zlate, ktoré sa prinieslo do tejto oblasti, a nemám dôvod spochybňovať to,“ uviedol Hanisch.

Miesto v Deutschkatherinbergu chce dôkladne preskúmať tento týždeň a dokázať, že legendárnu komnatu naozaj objavil. Ruská strana je však k správam o náleze tohto umeleckého diela skeptická. "Neverím, že existuje," uviedol šéf ruskej kultúrnej agentúry Michail Švidkoj. Aj keby bola, bola by v zlom stave. "Jantár by sa na otvorenom svetle zmenil na prach," dodal Švidkoj.

Dedinka v Nemecku ukrýva
Zobraziť galériu (2)

Čo je Jantárová komnata?

Dokončili ju v roku 1711, keď ju pruský kráľ Fridrich Wilhelm venoval ruskému cárovi Petrovi Veľkému. Z Kataríninho paláca pri Petrohrade ju však cez vojnu Nemci previezli do dnešného Kaliningradu a na jar 1945 ju počas ústupu vzali so sebou a ukryli na neznáme miesto. Aj keď sa niektoré jej časti našli, celá komnata sa dodnes považovala za navždy stratenú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu