Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pápež František sa modlí za postihnutých záplavami: Nech Pán prijme zosnulých a uteší ich rodiny

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/Giuseppe Lami/Pool via AP)

VATIKÁN - Pápež František v nedeľu uviedol, že sa modlí za ľudí v Nemecku, Belgicku a Holandsku, ktorých v uplynulých dňoch postihli vážne záplavy s viac ako 180 obeťami na životoch. Informovala o tom agentúra DPA.

"Nech Pán prijme zosnulých a uteší ich rodiny. Nech podporí úsilie všetkých, ktorí sa snažia pomôcť tým, ktorí utrpeli vážne škody," povedal pápež pred stovkami veriacich na vatikánskom Námestí svätého Petra.

František viedol modlitbu Anjel Pána a požehnal veriacich z okna svojej pracovne v Apoštolskom paláci po prvý raz od operácie hrubého čreva, ktorú podstúpil pred dvoma týždňami. Minulú nedeľu pozdravil veriacich z balkóna Univerzitnej nemocnice Agostina Gemelliho v Ríme, v ktorej sa zotavoval po zákroku.

Pri nedeľňajšom vystúpení 84-ročný František pôsobil veselo, počas 14 minút príhovoru sa však v jednom bode zdalo, že sa mu ťažšie dýcha, uviedla agentúra AP. V príhovore vyjadril tiež svoju blízkosť ľuďom na Kube. Podľa vlastných slov myslí najmä na rodiny, ktoré trpia najviac, a prosí Pána, aby im budovať v pokoji a solidarite spravodlivejšiu spoločnosť. Zmienil sa aj o situácii v Juhoafrickej republike, kde násilnosti v uplynulom týždni ešte zhoršili situáciu ľudí, ktorí už trpia ekonomickými a zdravotnými problémami v dôsledku pandémie, informoval spravodajský portál Vatican News.

František nemá okrem príhovoru k veriacim na túto nedeľu naplánované po zvyšok júla žiadne verejné vystúpenia. Už pred operáciou Vatikán oznámil, že počas tohto mesiaca sa nebudú konať stredajšie týždenné generálne audiencie.

Pápež tak bude mať niekoľko ďalších týždňov na zotavenie predtým, než v septembri začne opäť cestovať. V polovici septembra navštívi Maďarsko a Slovensko, následne nakrátko zavíta do škótskeho Glasgowu, kde sa v novembri plánuje zúčastniť na klimatickej konferencii COP 26.

Viac o téme: ZáplavyPápežModlitbaPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu