Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusko a Bielorusko pripravujú odvetné kroky voči sankciám Západu

(Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský prezident Alexandr Lukašenko poverili vlády svojich krajín vypracovaním spoločného plánu odvetných krokov voči sankciám Západu. Vo štvrtok to uviedol hovorca Kremľa Dimitrij Peskov.

"Otázka podpory Bieloruska v súvislosti so sankciami, ktoré ich krajinu dusia, bola naozaj na programe (rokovania Putina a Bieloruska)," uviedol Peskov, podľa ktorého prezidenti poverili svoje vlády vypracovaním plánu ďalších krokov.

Potvrdila to aj hovorkyňa bieloruského prezidenta Natalľa Ejsmantová, uvádza tlačová agentúra TASS. Putin s Lukašenkom sa stretli v utorok v Petrohrade. Lukašenko na schôdzke odsúdil sankcie EÚ, pričom západné mimovládne organizácie obvinil z podpory "teroru" v Bielorusku a poďakoval Putinovi za "veľmi serióznu podporu". Putin zasa označil Bielorusko za "spoľahlivého a stabilného partnera".

Bieloruskú ekonomiku, ktorú nepriaznivo postihla pandémia koronavírusu, negatívne ovplyvňujú aj sankcie EÚ na časť bieloruského exportu. Únia ich zaviedla v reakcii na odklon letu dopravného lietadla do Minska 23. mája a zatknutie opozičného novinára, ktorý sa nachádzal na jeho palube.

Rusko a Bielorusko majú dohodu o zväzovom štáte, ktorá počíta s úzkymi politickými, ekonomickými a vojenskými vzťahmi, avšak nemá ísť o úplné zlúčenie. Rusko už teraz pumpuje miliardy dolárov do bieloruskej ekonomiky - poskytuje jej lacnú energiu a pôžičky. 

Viac o téme: RuskoBieloruskoZápadOdvetné kroky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu