Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Srbskí nacionalisti zapálili americké veľvyslanectvo v Belehrade!

Demonštranti protestujúci proti nezávislosti Kosova zapaľujú budovu amerického veľvyslanectva. Zobraziť galériu (3)
Demonštranti protestujúci proti nezávislosti Kosova zapaľujú budovu amerického veľvyslanectva. (Zdroj: TASR)

BELEHRAD - Srbskí nacionalistickí demonštranti, ktorí sú zásadne proti nezávislosti svojej bývalej provincie Kosovo, vtrhli do budovy veľvyslanectva Spojených štátov amerických v Belehrade a zapálili priečelie budovy.

Budova je situovaná v centre mesta na hlavnej ulici. V celom Belehrade sa odohrávajú masívne demonštrácie proti nezávislosti Kosova a proti štátom, ktoré jeho nezávislosť uznali. Vo štvrtok o tom informovalo americké ministerstvo zahraničných vecí, svedkovia a korešpondent agentúry AFP.

"V oblasti veľvyslanectva sa nachádza množstvo srbských občanov," povedal novinárom hovorca amerického ministerstva zahraničia Sean McCormack a vyzval srbské úrady, aby zakročili a prevzali kontrolu nad situáciou. Podľa hovorcu demonštranti vošli do budovy po úradných hodinách. Nikto z personálu sa v budove nenachádza.

Stovky maskovaných útočníkov, väčšinou mladých mužov, sa vlámali do budovy veľvyslanectva a pokúšali sa vyhodiť zariadenie a nábytok z okien. Požiar, ktorému predchádzal výbuch, zachvátil priečelie budovy a prízemie. Podobná skupina útočníkov napadla aj susediace veľvyslanectvo Chorvátskej republiky a diplomatické misie Bosny a Turecka. Poriadková polícia a špeciálne jednotky zasiahli proti mladým mužom slzným plynom.

Washington vyjadril pobúrenie nad útokom na ambasádu v Belehrade
Spojené štáty americké sú pobúrené útokom srbských demonštrantov na budovu ambasády USA v Belehrade počas dnešných protestov proti jednostrannému vyhláseniu nezávislosti Kosova. Uviedol to americký veľvyslanec pri OSN Zalmay Khalilzad. "Som pobúrený útokom davu na americkú ambasádu v Belehrade," povedal novinárom pred stretnutím Bezpečnostnej rady OSN.

"Na pôde rady požiadam o jednomyseľné stanovisko vyjadrujúce pobúrenie rady, odsúdenie útoku a pripomenutie srbskej vláde, že jej povinnosťou je chrániť diplomatické zariadenia," dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu