Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Polkilový Dominik chce žiť!

Mama Jana Bartoňová meria Dominikovi v inkubátore teplotu. Zobraziť galériu (2)
Mama Jana Bartoňová meria Dominikovi v inkubátore teplotu.

PRAHA - Má len jeden mesiac, no vytrpel si toho viac ako hociktorý iný človek za celý život. Dominik Javůrek sa narodil 15 týždňov pred plánovaným príchodom na svet. Vážil iba 510 gramov! Má za sebou operáciu srdiečka, päť transfúzií, ale život si vybojoval...

Malý Dominik sa mal narodiť 30. apríla, osud ho však priviedol na svet cisárskym rezom 10. januára krátko po poludní. „Pred Dominikovym narodením som ani netušila, že také niečo sa môže stať,“ hovorí chlapčekova mama Jana Bartoňová (29). „Keď som ho videla prvý raz, mal už dva dni. Veľmi som sa bála, ako to všetko dopadne. Bol strašne malý. Spočiatku sme ho mohli hladkať a prebaľovať iba v inkubátore,“ hovorí mama. Teplo jej náruče spoznal Dominik až keď mal takmer mesiac!

„A u ocka Luboša ešte nebol,“ dodáva mama. Synček sa musel narodiť skôr pre jej extrémne vysoký krvný tlak počas tehotenstva, ktorý spôsobil ďalšie komplikácie. Dominikovi operovali nedoliehajúcu srdcovú chlopňu. Jeho kosti ešte nedokážu vyrobiť dostatočné množstvo červených krviniek, preto musel absolvovať päť transfúzií. Vyhral i súboj s infekciou. A ako je na tom Dominik teraz? „Pri poslednom vážení mal 746 gramov. Ale na cestu domov si ešte chvíľu počkáme. Predpoklad je vari začiatok mája,“ hovorí s nádejou v hlase mamička „drobčeka“.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu