Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Švédska vláda zrejme na budúci týždeň padne: Opoziční poslanci podporia hlasovanie o vyslovení nedôvery

Švédsky premiér Stefan Löfven
Švédsky premiér Stefan Löfven (Zdroj: TASR/Fredrik Sandberg/TT via AP)

ŠTOKHOLM - Švédska menšinová vláda zrejme na budúci týždeň padne. Skupina štyroch opozičných strán v tamojšom parlamente totiž vo štvrtok oznámila, že podporí hlasovanie o vyslovení nedôvery vládnemu kabinetu. To by mohlo následne viesť až k predčasným voľbám, píše tlačová agentúra AFP.

Krajne pravicová strana Švédski demokrati oznámila, že žiada v pondelok 21. júna hlasovanie parlamentu o vyslovení nedôvery vláde. Aj Ľavicová strana už predtým varovala, že bude žiadať tento krok, a to z dôvodu sporu okolo stanovovania výšky nájmov v novopostavených bytoch. "Teraz je už v parlamente väčšina, ktorá chce odvolať premiéra," povedal na tlačovej konferencii líder poslaneckého klubu Švédskych demokratov Henrik Vinge. Zároveň vyjadril vieru v to, že vláda tak padne rok pred riadnymi voľbami.

To si želá aj konzervatívna Umiernená strana a Kresťanskí demokrati, čo zaisťuje parlamentnú väčšinu pre vyslovenie nedôvery vláde, tvorenej sociálnymi demokratmi premiéra Stefana Löfvena. Podľa niektorých lídrov zmienených štyroch strán sa táto menšinová vláda "nikdy nemala dostať k moci". Predseda parlamentu Andreas Norlén potvrdil, že hlasovanie o vyslovení nedôvery sa uskutoční v pondelok.

Na vyslovenie nedôvery Löfvenovej vláde je v 349-člennom švédskom parlamente potrebných prinajmenšom 175 hlasov, uvádza AFP. Dodáva, že zmienené štyri strany majú dokopy 181 kresiel. Menšinová vláda prevzala moc v krajine v roku 2019 po mesiacoch politických zmätkov, spôsobených nejednoznačným výsledkom volieb v roku 2018. Ak vláde vyslovia nedôveru, bude to bezprecedentné, pretože 11 takýchto pokusov v parlamente bolo zatiaľ neúspešných, dodáva AFP.

Viac o téme: VládaHlasovanieNedôveraŠvédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu