Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Väčšina krajín únie uzná Kosovo tento týždeň

(Zdroj: SITA)

BRUSEL - Nemecko v stredu formálne uzná nezávislosť Kosova. Uviedol to nemecký minister zahraničných vecí Frank Walter Steinmeier. Väčšina štátov Európskej Únie uzná Kosovo ako nezávislý národ, Steinmeier to uviedol v pondelok na záver mítingu ministrov zahraničných vecí EÚ.

Aj ďalšie európske mocnosti Británia, Francúzsko a Taliansko uznajú nezávislé Kosovo, v pondelok to uviedli ministri zahraničných vecí príslušných krajín. "Britská vláda sa rozhodla uznať Kosovo," po mítingu ministrov zahraničných vecí krajín EÚ to novinárom v Bruseli povedal britský minister zahraničných vecí David Miliband. Podobne sa vyjadril aj taliansky minister zahraničných vecí Massimo D'Alema.

Fínsko a Dánsko sú tiež pripravené uznať Kosovo ako nezávislý štát. Ako v telefonickom rozhovore z Bruselu pre agentúru AFP uviedol hovorca fínskeho ministerstva zahraničných vecí Juha Kirstilae, fínska vláda začala prípravy na uznanie Kosova. Podľa neho bude tento proces trvať pravdepodobne niekoľko týždňov.

Ako v Bruseli pre dánsku tlačovú agentúru Ritzau uviedol dánsky minister zahraničia Per Stig Moeller, jeho krajina plánuje spolu s 12 alebo 15 členskými štátmi Európskej únie vo štvrtok alebo piatok uznať nezávislosť Kosova.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu