Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Premiér Koštunica sa chystá prihovoriť k národu

Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica

BELEHRAD - Srbský premiér Vojislav Koštunica, ktorý patrí k najostrejším odporcom nezávislosti Kosova, sa v nedeľu o štvrtej popoludní chystá v televízii prihovoriť k národu.

Prejav je naplánovaný hodinu potom, ako sa očakáva schválenie nezávislosti v kosovskom parlamente. Viacerí ministri srbskej vlády odcestovali do Kosova do oblastí obývaných srbskou menšinou. Srbská tlač v nedeľu ostro odmietla chystanú nezávislosť juhosrbskej provincie aj podporu, ktorú tomuto kroku prejavujú USA a Európska únia, ktorá do Kosova vysiela justičnú a policajnú misiu s cieľom pomôcť v prechodnom období.

"Okupácia!", uviedol v nedeľu v titulku na prvej strane denník Kurir. Podobne sa vyjadril denník Glas Javnosti. "Európa sa zmocňuje a okupuje (Kosovo) pre Šiptarov," uviedol Glas Javnosti, ktorý použil hanlivé označenie Albáncov. "Nevzdávame sa!", napísal na titulnej stránke denník Gazeta. Vplyvný denník Politika zverejnil veľkú fotografiu srbského pravoslávneho kláštora Gračanica nachádzajúceho sa na severe Kosova v čiernom rámčeku.

"Nech sa v Prištine dnes večer stane čokoľvek, nebude to koniec časti našej histórie, ale práve začiatok," uviedol sprievodný text. "Začiatok boja, maratón, v ktorom nezáleží, kto je rýchlejší pri štarte, ale kto príde do cieľa," uvádza sa v článku na titulnej strane denníka Politika. Na ďalšej stránke denník zverejnil mapu Európy, na ktorej sú vyznačené regióny, ktoré by mohli chcieť nasledovať príklad Kosova. Je medzi nimi Severné Írsko a Škótsko, Baskicko, Katalánsko, Korzika, fínske Aalandské ostrovy a Čečensko.

Málo známa organizácia Aktívne centrum na pondelok zvolala do Belehradu protestné zhromaždenie, informovala tlačová agentúra Tanjug. "V tomto historickom okamihu, pod záštitou západných mocností, je Srbsko ponižované a trestané uchvátením najcennejšej časti, územia Kosova, bezpríkladným spôsobom," citovala agentúra organizáciu Aktívne centrum. Predpokladá sa, že veľvyslanectvá niektorých západných štátov, ktoré sa chystajú uznať Kosovo, pre obavy z násilností zvýšia svoju ochranu.

Kosovský premiér Hashim Thaci v nedeľu oznámil, že zvolal mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej sa poslanci chystajú schváliť vyhlásenie nezávislosti od Srbska. "Nadišiel okamih, aby som vás informoval, že...mám tu česť a zodpovednosť...aby som požiadal o mimoriadnu schôdzu" parlamentu s cieľom hlasovať o nezávislosti, povedal Thaci na tlačovej konferencii v Prištine. "Sme na prahu najdôležitejšieho okamihu v našich dejinách," povedal Thaci. "Teraz musíme rozhodnúť o budúcnosti nášho ľudu."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu