Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS V brazílskom meste zaočkovali 75 percent dospelých: Úmrtia výrazne poklesli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Carla Carniel)

SAO PAOLO - Mesto Serrana na juhovýchode Brazílie zaznamenalo 95-percentný pokles počtu úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19 a výrazný pokles počtu prípadov nákazy po tom, ako zaočkovalo 75 percent dospelých obyvateľov. Píše o tom v stredu stanica BBC.

Vakcinačnú kampaň organizoval biomedcínsky inštitút Butantan v období od februára do apríla 2020. Ľudí očkovali vakcínou CoronaVac od čínskej spoločnosti Sinovac Biotech. V meste po ukončení experimentu zaznamenali pokles úmrtí o 95 percent, zníženie počtu hospitalizácií o 86 percent a redukciu počtu prípadov s príznakmi o 80 percent.

Výsledky štúdie podľa expertov potvrdzujú, že pandémiu je možné kontrolovať po úplnom zaočkovaní 75 percent obyvateľov, píše BBC. Ricardo Palacios z inštitútu Butantan povedal, že vakcína bola účinná aj proti tzv. brazílskemu variantu koronavírusu (P.1), ktorý je už označovaný ako gama. Organizátori experimentu takisto uviedli, že osoby, ktoré sa nedali zaočkovať, sú tiež chránené z dôvodu nižšej miery šírenia vírusu v tejto oblasti.

Serrana s približne 45.000 obyvateľmi leží na juhovýchode krajiny v štáte Sao Paulo. Podobnú štúdiu v súčasnosti uskutočňujú aj v meste Botucatu v tom istom štáte, ktoré má približne 148.000 obyvateľov. Používajú pri nej vakcínu vyvinutú spoločnosťou AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Brazília je v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2 jednou z najviac postihnutých krajín na svete a zaznamenala už takmer 463.000 súvisiacich úmrtí, pripomína BBC.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaúmrtiaBrazíliaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu