Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS EMA schválila vakcínu aj pre deti: Rumunsko pripravuje špeciálne očkovacie centrum

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUKUREŠŤ - V Rumunsku je na otvorenie pripravené očkovacie centrum, kde sa proti chorobe COVID-19 budú očkovať deti od 12 do 15 rokov. V bukureštskom parku Detský svet (Parcul Lumea Copiilor) budú na tento účel zriadené dve mobilné očkovacie jednotky, informovali v sobotu miestne médiá.

Podľa spravodajského portálu hotnews.ro sa s očkovaním proti chorobe COVID-19 vo vekovej kategórii 12- až 15-ročných detí začne v Rumunsku hneď po tom, ako tamojšie úrady vydajú všetky potrebné pokyny. Pripravené mobilné očkovacie centrá budú otvorené každý deň.

Očkovanie detí v Rumunsku bude podmienené súhlasom rodičov alebo zákonných zástupcov dieťaťa. Použitie vakcíny od americko-nemeckého konzorcia Pfizer/BioNTech pre deti vo veku od 12 do 15 rokov schválila Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok.

Ako prvá krajina na svete túto vakcínu pre imunizáciu detí vo veku 12-15 rokov schválila Kanada. Stalo sa tak 5. mája. Spojené štáty ju pre túto vekovú kategóriu odobrili 10. mája.

Rozhodnutie EMA je založené na štúdii viac ako 2000 detí v Spojených štátoch, ktorá preukázala, že vakcína je bezpečná a efektívna, informovala agentúra AP. Výskumníci budú zdravie účastníkov tejto štúdie sledovať ešte ďalšie dva roky.

Viac o téme: DetiOčkovanieVakcínaRumunskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu