Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Bhuttovej strana chce po víťazstve odstrániť Mušarráfa

Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf
Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf (Zdroj: ČTK)

ISLAMABAD - Strana zavraždenej opozičnej líderky Bénazír Bhuttovej vyhlásila, že sa v prípade víťazstva v pondelňajších voľbách pokúsi odstrániť z funkcie súčasného pakistanského prezidenta Parvíza Mušarráfa.

"Mušarráfov odchod by prinavrátil Pakistan na cestu k skutočnej demokracii," povedal v piatok pre agentúru AP Babar Awan, popredný predstaviteľ Bhuttovej Pakistanskej ľudovej strany (PPP). "Zvíťazíme, pokiaľ voľby nebudú výrazne zmanipulované," dodal.

Vyhlásenie prišlo deň potom, čo Mušarráf vo štvrtok prisľúbil slobodné, spravodlivé, transparentné a pokojné voľby, pričom odmietol obvinenia z ich manipulácií. Zároveň však varoval, že nebude tolerovať žiadne opozičné protesty proti výsledkom. PPP ako aj druhá opozičná strana expremiéra Naváza Šarífa varovania odmietajú a v prípade podozrenia z ovplyvňovania volebných výsledkov hrozia rozpútaním pouličných protestov. Podľa predbežných výsledkov, ktorý tento týždeň zverejnil Američanmi založený Medzinárodný republikánsky inštitút, by 50 percent hlasov získala PPP, 22 percent voličov by volilo Šarífovu Pakistanskú moslimskú ligu (PML-N) a iba 14 percent vládnu stranu Pakistanská moslimská liga -Quaid (PML-Q).

Hoci Parvíz Mušarráf formálne stojí mimo volieb, výsledky v skutočnosti rozhodnú o jeho ďalšom osude. V prípade, že opozícia získa rozhodujúcu parlamentnú väčšinu, by mohol čeliť obvineniam z vlastizrady. K moci sa bývalý generál Mušarráf dostal vojenským prevratom v roku 1999 a hoci ho Západ podporuje ako spojenca vo vojne proti terorizmu, vo všeobecnosti sa považuje za diktátora. Medzinárodné znepokojenie podčiarkol v minulom roku sporným znovuzvolením, cenzúrou médií, čistkami na Najvyššom súde a vyhlásením výnimočného stavu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu