Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Strach z neovládateľného amerického satelitu: Poľská armáda v pohotovosti

VARŠAVA - Poľsko sa chystá vyhlásiť pohotovosť svojej armády pre obavy, že americký špionážny satelit, ktorému zlyhal počítačový systém, by mohol spadnúť na zemský povrch, ak sa Washingtonu nepodarí družicu zostreliť.

V piatok o tom informoval poľský minister obrany Bogdan Klich. Minister uviedol, že Poľsko patrí medzi krajiny, ktoré USA varovali, že by ich satelit mohol ohroziť. Klich však dodal, že nebezpečenstvo je "minimálne". Náčelník generálneho štábu poľskej armády generál Franciszek Gagor uviedol, že od budúceho týždňa bude v krajine "pohotovosť vysokého stupňa" pre prípad, že by časti satelitu dopadli na poľské územie.

Spojené štáty informovali, že družica, ktorá je veľká približne ako autobus, obsahuje mimoriadne toxickú látku hydrazín. Táto chemikália by mohla ohroziť ľudí, ak by satelit, ktorý k zemskému povrchu priťahuje gravitácia, pri vstupe do atmosféry nezhorel.

Washington uviedol, že americká vojenská loď na satelit vystrelí raketu zem-vzduch, aby zaistila, že všetky časti družice spadnú do mora.

Christina Roccová, stála zástupkyňa USA na Konferencii OSN o odzbrojení v Ženeve, v piatok uviedla, že ak sa satelit nepodarí zostreliť, do atmosféry sa dostane pravdepodobne 6. marca. Roccová povedala, že družica môže na zemský povrch dopadnúť "kdekoľvek v pásme medzi 58,5 stupňa severnej zemepisnej šíry a 58,5 stupňa južnej zemepisnej šírky", čiže kdekoľvek okrem polárnych oblastí.

Washington popiera akékoľvek dohady, že cieľom zostrelenia satelitu je utajiť jeho technológiu alebo demonštrovať schopnosť USA zlikvidovať družicu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu