Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prokremeľská strana chce upraviť zákon: Navaľného sympatizanti by mali zákaz kandidovať

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin, File)

MOSKVA - Spolupracovníci a sympatizanti odsúdeného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného by v budúcnosti mohli mať zakázané kandidovať v Rusku v akýchkoľvek voľbách. Vyplýva to z úprav návrhu zákona, ktorý ruskému parlamentu predložila vládna strana Jednotné Rusko, informoval v piatok spravodajský portál Meduza.io.

Podľa tohto nového návrhu spolupracovníci alebo sympatizanti organizácií, ktoré úrady v Rusku oficiálne zaregistrovali ako extrémistické alebo teroristické, nebudú môcť kandidovať v žiadnom type volieb.

Ruské úrady nedávno na zoznam extrémistických organizácií zaradili aj regionálne štáby, ktoré Navaľnyj založil pre potreby svojej kampane pred poslednými prezidentskými voľbami, i keď mu Ústredná volebná komisia napokon neumožnila kandidovať. Tieto štáby však boli následne aktívne pri odhaľovaní prípadov korupcie na regionálnej úrovni a vzišlo z nich niekoľko kandidátov opozície úspešných v regionálnych voľbách. Navaľného hlavný štáb nedávno tieto regionálne štáby rozpustil, pretože sa obával perzekúcií úradov voči ich sympatizantom a zamestnancom.

Doteraz známa právna úprava o zákaze účasti členov alebo sympatizantov organizácií alebo hnutí, ktoré úrady označili za extrémistické a teroristické, sa mala vzťahovať iba na parlamentné voľby. Tie sa v Rusku uskutočnia najbližšie v septembri tohto roku. Opozícia teraz obviňuje vládnucu stranu zo zneužitia zákona, aby si takto poistila svoju moc. Zákaz kandidovať vo voľbách v Rusku sa bude týkať aj jednotlivcov, ktorí podporujú Navaľného alebo darujú peniaze jeho organizáciám.

Označovanie kritikov ruského vedenia za extrémistov alebo zástupcov záujmov cudzích štátov používa Kremeľ v poslednom čase ako svoju vcelku bežnú stratégiu, uviedla agentúra DPA. Pripomenula, že jeden zo súdov v Moskve sa momentálne zaoberá návrhom na zákaz Navaľným založenej nadácie Fond boja proti korupcii (FBK), ktorá nedávno odhalila a zverejnila veľké korupčné kauzy či prípady zneužívania právomocí v radoch ruskej politickej či podnikateľskej elity. DPA však poznamenala, že vyšetrovatelia v Rusku zvyčajne zakročia skôr proti nahlasovateľom tejto trestnej činnosti, a nie proti úradníkom, na ktorých padlo podozrenie.

Viac o téme: ZákazKandidatúraSympatizantiKremeľAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu