Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najvyšší štátny zástupca Česka Pavel Zeman rezignoval

Pavel Zeman
Pavel Zeman (Zdroj: TASR - Generálna prokuratúra SR)

PRAHA - Najvyšší štátny zástupca ČR Pavel Zeman sa rozhodol vzdať sa svojho postu. Skončí k 30. júnu. Po rokovaní vlády to v piatok oznámil vicepremiér, minister priemyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Informáciu o Zemanovom rozhodnutí skončiť vláde oznámila ministerka spravodlivosti Marie Benešová. Kabinet vzal podľa Havlíčka informáciu na vedomie bez ďalšej rozpravy. Ako pripomínajú Novinky.cz, v poslednej dobe sa o jeho možnom konci hovorilo. Benešová uviedla, že plánuje na Zemana podať kárnu žalobu v súvislosti s jeho zapojením do zverejnenia informácií ohľadom kauzy Vrbětice.

Zeman zastával post najvyššieho štátneho zástupcu od roku 2011. Vlani sa rozhodol prihlásiť do výberového konania na kandidátov na funkciu sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Česko v súčasnosti vedie s Ruskom diplomatickú roztržku, ktorú spustilo oznámenie, že výbuchy vo Vrběticiach v roku 2014 spôsobili agenti ruskej vojenskej rozviedky. Česko následne vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, na čo Rusko odpovedalo vyhostením 20 zamestnancov ambasády ČR v Moskve.

Viac o téme: ČeskoRezignáciaPavel Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu