Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Strach v Černobyle, v elektrárni opäť dochádza k jadrovej reakcii: Toto tvrdia ukrajinské úrady!

Černobyľská jadrová elektráreň Zobraziť galériu (2)
Černobyľská jadrová elektráreň (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

ČERNOBYL - Situácia so zvýšenou emisiou neutrónov pod betónovým krytom poškodenej jadrovej elektrárne v Černobyle je pod kontrolou. Vyhlásilo to vo štvrtok ukrajinské Štátne vedecko-technické centrum pre jadrovú a radiačnú bezpečnosť, informuje agentúra Interfax.

Strašný opis najhoršej jadrovej katastrofy: VIDEO Rádioaktívny mrak z Černobyľu zasiahol aj Československo

Podľa tlačovej správy centra nie je situácia v Černobyle ničím nezvyčajná. Centrum pripúšťa, že betónový kryt možno považovať za potenciálne rizikový, avšak situáciu pod ním odborníci neustále monitorujú, preto nie sú dôvody na obavy. Časopis Science minulý týždeň napísal, že v priestoroch jadrovej elektrárne v Černobyle opäť zaznamenali štiepne reakcie uránového paliva.

Podľa centra to môže mať viacero príčin. Napríklad mohlo prísť k nerovnomernej zmene formy či zloženia rádioaktívneho materiálu. Okrem toho má na neutrónové toky vplyv aj prítomnosť vody. Tá palivo nielen ochladzuje, ale zároveň pohlcuje aj neutróny, čo môže mať rôzny dopad na fyzikálne procesy vnútri reaktora.

Tlačová správa na záver uvádza, že jadrové procesy v zakonzervovanej elektrárni budú pokračovať ešte dlho a je ťažké odhadnúť, dokedy bude aktivita neutrónového toku rásť a kedy sa proces zvráti.

Strach v Černobyle, v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

K nehode v jadrovej elektrárni v Černobyle, ktorá sa nachádza v Kyjevskej oblasti Ukrajiny, došlo 26. apríla 1986. Explózia štvrtého bloku černobyľskej elektrárne vyvolala najväčšiu katastrofu v dejinách jadrovej energetiky. Ukrajinská vláda sa elektráreň v súčasnosti snaží dostať na zoznam Svetového dedičstva UNESCO.

Viac o téme: VýbuchJadrová elektráreňUkrajinaČernobyľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu