Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Stovky ľudí vyšli do ulíc: Prvomájové demonštrácie v Nemecku sprevádzali potýčky

Protest v Berlíne Zobraziť galériu (4)
Protest v Berlíne (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Vo viacerých mestách v Nemecku došlo v sobotu počas demonštrácií naplánovaných pri príležitosti Sviatku práce k potýčkam, zraneniam a zatknutiam.

Ako píše agentúra DPA, v krajine pochodovali pravicové i ľavicové skupiny. V Berlíne utrpeli zranenia traja policajti po tom, ako na nich účastníci demonštrácie ľavicových skupín v štvrti Neukölln hádzali zábavnú pyrotechniku. Ľudia niesli transparenty a vlajky, pričom niektorí skandovali heslá proti policajtom. Ešte predtým sa v berlínskej štvrti Grunewald zhromaždilo na antikapitalistickom proteste 10.000 cyklistov. Vo východnej štvrti Lichtenberg protestovalo približne 200 ľudí proti pandemickým opatreniam. Podobné zhromaždenia sa uskutočnili v desiatkach ďalších mestách po celom Nemecku.

Stovky ľudí vyšli do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Policajti v Hamburgu rozohnali vodnými delami stovky ľavicových demonštrantov, ktorí nedodržiavali protipandemické opatrenia. Demonštráciu rozohnali aj policajti v Lipsku, kde na nich účastníci hádzali petardy a iné predmety. Niekoľko osôb zadržali. V meste Erfurt sa 240 áut zúčastnilo na proteste krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). V meste Greifswald zorganizovala demonštráciu ultrapravicová Národnodemokratická strana (NPD), zúčastnilo sa na nej 170 ľudí.

Stovky ľudí vyšli do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Nemecká kancelárka Angela Merkelová ocenila v sobotu ľudí za ich prácu počas pandémie koronavírusu. "Sú to práve tie profesie, ktorým sa zvyčajne nedostáva toľkej pozornosti, ktoré udržali krajinu v chode," povedala. V hlavnom meste Berlín, kde v minulosti protesty na 1. mája sprevádzali násilnosti, bolo v uliciach viac ako 5000 policajtov. V Berlíne vyšlo do ulíc už v predvečer Sviatku práce okolo 3500 prevažne pokojných demonštrantov. V piatok večer demonštrovalo vo štvrti Wedding podľa polície približne 1500 osôb za spoločenské zmeny. Na pochode feministických skupín v štvrti Kreuzberg žiadali stovky ľudí koniec patriarchátu a kapitalizmu. Na poriadok dohliadalo v piatok v Berlíne takmer 2000 policajtov.

Stovky ľudí vyšli do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Na protestoch zadržali 240 osôb, zranených je vyše 30 policajtov

 Polícia nemeckej metropoly Berlín v nedeľu odsúdila "neakceptovateľné" násilie počas prvomájových demonštrácií, počas ktorých protestujúci hádzali do policajtov kamene či sklenené fľaše a zapaľovali odpadkové koše a drevené palety. Zadržaných bolo počas soboty podľa miestnej polície zhruba 240 osôb, informovala agentúra AFP.

Kým sa podarilo protest rozohnať, utrpelo zranenia vyše 30 policajtov. "Násilie počas demonštrácií je absolútne neprijateľné," vyhlásila šéfka berlínskej polície Barbara Slowiková. Dodala, že situácia sa síce vyhrotila, no podarilo sa ju rýchlo dostať pod kontrolu.

 

Pozrite si pracovné ponuky na pracovnom portáli Kariéra.sk a nemusíte sa obávať o nedostatok práce. 

Práca v BratislaveTrnaveNitreTrenčíneŽilineBanskej BystriciPrešove Košiciach.

Viac o téme: DemonštráciePotýčkyNemeckoSviatok práce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu