Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Belehrad anuluje vyhlásenie nezávislosti Kosova

Srbský prezident Boris Tadič.
Srbský prezident Boris Tadič.

BELEHRAD - Srbsko "anuluje" akékoľvek vyhlásenie nezávislosti Kosova, pretože Belehrad bude tento krok považovať za nezákonný, uvádza sa v pondelňajšom oficiálnom stanovisku.

Srbský prezident Boris Tadič, premiér Vojislav Koštunica a predseda parlamentu Oliver Dulič v pondelok diskutovali o "reálnej hrozbe nezákonného vyhlásenia nezávislosti". Štátne inštitúcie musia podniknúť potrebné opatrenia a anulovať nelegitímne akty jednostrannej nezávislosti Kosova, uvádza sa v stanovisku po rozhovoroch najvyšších srbských predstaviteľov, ktoré ale druh opatrení nešpecifikuje.

V utorok sa Tadič stretne s predstaviteľmi Rady pre národnú bezpečnosť. Koštunica vo štvrtok predloží na zasadnutí vlády "rozhodnutie o anulovaní ilegálneho aktu". Ak ho vláda prijme, postúpi na schválenie do parlamentu a "bude platné, ak sa tento nelegitímny akt stane".

V januári vláda navrhla Akčný plán v prípade jednostranneho vyhlásenia nezávislosti Kosova. Hoci neboli zverejnené žiadne podrobnosti dokumentu, vládni predstavitelia predtým naznačili, že Srbsko by mohlo prerušiť diplomatické vzťahy s krajinami, ktoré Kosovo uznajú. Srbský parlament v decembri schválil rezolúciu, v ktorej sa uvádza, že Srbsko zváži "diplomatické a iné vzťahy s krajinami, ktoré uznajú nezávislosť Kosova. Podľa informácií srbskej vlády pripravujú kosovskí Albánci vyhlásenie nezávislosti na 17. februára.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu