Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obrovské protesty! Muž zavraždil lekárku, pred súd sa však nepostaví: Neuveríte, aký je dôvod

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Alessandra Tarantino)

PARÍŽ - Davy ľudí sa v nedeľu zhromaždili vo viacerých francúzskych mestách, aby vyjadrili nespokojnosť s rozhodnutím najvyššieho súdu v súvislosti s vraždou ortodoxnej židovky a lekárky Sarah Halimiovej z roku 2017. Informovala o tom agentúra AP.

Tisíce ľudí sa zhromaždili v Paríži v reakcii na výzvu židovských združení, organizácií bojujúcich proti antisemitizmu a ďalších skupín. Súd rozhodol, že muž, ktorý lekárku na dôchodku Halimiovú zavraždil, nie je treste zodpovedný a pred súd sa nepostaví. Toto rozhodnutie vyvolalo rozhorčenie v radoch židovskej obce vo Francúzsku i vo svete, píše AP.

Halimiovú v jej byte napadol a z okna tretieho poschodia sotil jej sused - Arab menom Kobili Traoré. Páchateľ sprevádzal svoj čin pokrikom Alláhu akbar (Boh je veľký). Súd tento mesiac rozhodol, že je k dispozícii dostatok dôkazov na to, aby toto zabitie označili za čin s antisemitským motívom.

Osoba, ktorá bola v čase spáchania trestného činu v "stave delíria", však podľa súdu nemôže byť postavená pred súd - ani v prípade, ak bol tento stav spôsobený pravidelným užívaním nelegálnych drog. Traoré podľa AP užíval veľké množstvá marihuany.

Na základe francúzskych zákonov ľudia nemôžu niesť trestnú zodpovednosť za činy spáchané v stave, keď úplne stratili úsudok alebo sebakontrolu z dôvodu psychickej poruchy, píše AP. Traoré je od Halimiovej smrti umiestnený v psychiatrickej nemocnici.

Viac o téme: DrogyVraždaSúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu