Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Prezidentov hovorca vzdal boj o Sarkoland kvôli Sarkozyho synovi

Prezidentov hovorca David Martinon v pondelok oficiálne
Prezidentov hovorca David Martinon v pondelok oficiálne "hodil uterák do ringu" v boji o kreslo starostu v bašte Sarkozyho stúpencov. (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy sa v pondelok zaplietol do novej intrigy, keď jeho syn stojí v pozadí ústupu hovorcu Elyzejského paláca z predvolebného boja pred marcovými komunálnymi voľbami.

Prezidentov hovorca David Martinon v pondelok oficiálne "hodil uterák do ringu" v boji o kreslo starostu v bašte Sarkozyho stúpencov. Martinon vyhlásil, že Sarkozymu ponúkol rezignáciu, ten ju však odmietol.

Sarkozy osobne Martinona vybral, aby stál na čele kandidátky vládnucej Únie za ľudové hnutie (UMP) v Neuilly-sur-Seine, bohatom parížskom predmestí, ktorého starostom bol Sarkozy v rokoch 1983 až 2002.

Prezident zároveň vybral svojho druhého syna Jeana, 21-ročného študenta, aby pracoval na Martinonovej kampani. Jean Sarkozy a dvaja miestni spojenci UMP v nedeľu oznámili, že začnú s konkurenčnou kampaňou voči Martinonovi, keďže výsledky tajného prieskumu ukázali, že Martinon by voľby prehral. "Už neexistujú podmienky, aby som viedol kampaň pred komunálnymi voľbami," uviedol Martinon v pondelok.

Najbohatšie mesto Francúzska, kde 53-ročný prezident vyrástol a vybudoval svoju politickú kariéru a ktoré Francúzi prezývajú "Sarkoland", mu v minuloročných prezidentských voľbách dalo 86 percent hlasov.

Na fiasko z Neuilly promptne zareagovali francúzske médiá. "Čo sa deje?" pýta sa ľavicový denník Libération. "V dome Sarkozyovcov horí, horí aj obývačka... Neuilly-sur-Seine," napísal Le Parisien. Prezident tak čelí ďalšej kontroverzii po tom, ako sa pomaly prepadáva v prieskumoch verejnej mienky a médiá sa s nadšením venujú jeho súkromiu. Mnohí pravicoví poslanci sa obávajú, že prepad v prezidentovej popularite by ich mohol pripraviť o ich druhé funkcie na francúzskych radniciach.

Predseda UMP Patrick Devedjian priznal potrebu vyjasniť "zmätok" v Neuilly. Na otázku, či sa mladý Jean Sarkozy bude uchádzať o miesto starostu, Devedjian odpovedal, že mladý Sarkozy má "veľa talentu, určite zdedil otcove politické kvality, je veľmi príjemný, svoju prácu robí dobre".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu