Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Nemecko nestanovilo vekový limit pre očkovanie vakcínou Johnson & Johnson

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Johnson & Johnson via AP)

BERLÍN - Nemecko nateraz nestanovilo vekový limit pre očkovanie jednodávkovou protikoronavírusovou vakcínou od americkej spoločnosti Johnson & Johnson (J&J), v súvislosti s ktorou sa objavili správy o jej možnej súvislosti s veľmi zriedkavým výskytom krvných zrazenín. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

Odborníci na štvrtkovom stretnutí nemeckej Stálej komisie pre očkovanie (STIKO) sa podľa šéfa Inštitútu Paula Ehrlicha (PEI) Klausa Cichuteka nedohodli v súvislosti s používaním vakcíny od J&J na žiadnych obmedzeniach. Dodal, že vakcína od J&J je bezpečná a účinná a že frekvencia hlásení o extrémne zriedkavom výskyte trombóz je u nej desaťkrát nižšia ako pri očkovacej látke od spoločnosti AstraZeneca.

Ďalšie stretnutia komisie, na ktorých sa budú posudzovať nové údaje, sa podľa Cichuteka uskutočnia budúci týždeň. Európska agentúra pre lieky (EMA) vydala tento týždeň stanovisko o bezpečnosti vakcíny J&J. Zhodnotila v ňom, že výhody vakcinácie touto očkovacou látkou naďalej prevažujú nad možnými rizikami.

Vznik krvných zrazenín by však mal byť podľa stanoviska uvedený medzi "veľmi zriedkavými vedľajšími účinkami tejto vakcíny". EMA totiž zistila "možnú spojitosť" medzi očkovaním proti koronavírusu vakcínou od J&J a veľmi zriedkavým výskytom krvných zrazenín.

Ako pripomína agentúra Reuters, podávanie vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, po očkovaní ktorou sa objavovali podobné, veľmi zriedkavé prípady krvných zrazenín, STIKO obmedzilo iba pre ľudí starších ako 60 rokov.

Viac o téme: VakcínaNemeckoKoronavírusJohnson & Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu